Hangi Balığa Hangi Yem?

hangi-baliga-hangi-yemTakım Çeşitleri ve Hangi Balığa Hangi Yem?

Hobi balıkçılığında kullandığımız yemler ve yem çeşitleri; balıkların yaşadığı suya göre ve beslenme usullerine dayalı olmalıdır. Balıklar kendi yaşam alanlarında buldukları yemler veya benzerlerini olta balıkçılığı yapmak isteyen kişilerden de elde etmelidir. Bu bilgi ve yöntem olta balıkçılığı yapmak isteyecek kişilerin işini bir hayli kolaylaştıracaktır. Hangi balığa hangi yem sorusunun cevabını yazımızda bulacaksınız.

Balıklar kendi aralarında hem etçil hem de otçul yollarla beslenen canlılar sınıflarına girmektedir, bazı balıklar hem mısır küspesi hem de solucan ile yakalanabildiğinden balığın doğal yaşamında tükettiği besinlere de hakim olmak gerekir.

Sazan balığı barajda küspe ile yakalanabiliyorken doğal göllerde solucan kullanmanızı gerektirir, aksi takdirde yemi tercih etmeyecektir.

Balık gruplarının kişisel karakterleri olduğundan hiçbir zaman şu balığı şu yem ile yakalarsın gibi kesin sözcükler kullanılmamalıdır.

Bu şekilde kurulan kesin kanaatler bu hobiyi yeni edinmiş kişiler için yanıltıcı bilgi olacaktır ve balık tutamadığında hobisinden vazgeçmesine sebep olabilmektedir.

Enpatika.com ailesi olarak editör ekibimizde balıkçılık ve olta balıkçılığını uzun zamandır en büyük hobisi haline getirmiş bir yazar topluluğuna sahibiz, bu sebepten dolayı bu uzun yıllarda oluşan bilgi ve tecrübemizi geniş bir yazıda toplamaya karar verdik.

Elbette bu işi profesyonel olarak yapan kişiler değiliz ancak her balığa çıktığımızda da en azından elimiz boş dönmüyoruz.

Aşağıdaki yazımızda balıklar ve üzerinde test ederek tecrübelendiğimiz, yapay ve doğal yemler kullanılarak yapılan avlanmalara ait tecrübelerimizi bulacaksınız, şimdiden rastgele!

Takım çeşitlerini sıralarken hangi denizde, hangi balığa, hangi yemi kullanacağımızı anlatıyoruz.

Karadeniz ve Marmara’da, lüfer ve sarıkanat avında mantarlı hırsızlı dip oltası, rapala ve kaşık sandaldan ise genelde çinekopa çapari, lüfere ise zoka.

Sizin İçin Seçtik  Uyku Ve Rüya

Mezgit, izmarit, ispari, karagöz, gelincik, iskorpit, istavrit, kırlangıç, lipsoz, mazak, lapin, çırçır gibi balıklar üçlü klasik takımla tutulur, yem olarak da genelde midye ve akyem kullanılır.

Dip oltaları ile;

Genelde pisi ve kalkan gibi balıklar tutulur yem olarak da akyem kullanılır. Kefal için genelde sarma veya tekli el oltası kullanılıyor levrek için her suda olduğu gibi canlı yem veya rapala ile at-çek yaparak avlanıyoruz. Eşkina için genelde teke kullanılıyor.

Akdeniz ve ege avları klasik üçlü takımlarla sarpa, mercan türleri, kolyoz, uskumru, çupra, kupez karagöz, fangri, sargoz, kefal, sinarit palazı, akya palazı, lokum, hanos, tavuk balığı vs gibi balıklar tutulur ve yemleri genelde ekmek, mamun, sülünez, tavuk eti ve akyemdir.

Kumluk mekânlar genelde dil balığı ve fare balığı için biçilmiş kaftandır ve genelde bu iki cins beraber yaşarlar bunun haricinde kayalıkların balıkları mevcuttur bunlar; orfoz ve lahoz gibi balıklardır ve genelde akyemle yakalanır ayrıca    çoğunlukla papaz balıkları ile beslenir.

Diğer bir avcı türleri ise;

Akya, kuzu, levrek ve ıskarmozdur bunlardan turna ve levrek genelde rapala ile akya ve kuzu (akya ve kuzu ayrı balıklardır aynı değil) ise bırakma veya sırtı ile alınır.

Sırtı ile alınan başka türler ise kılıç, yazılı orkinos ve lambukadır bu balıklar sadece tekneden sırtı ile alınır özellikle lambuka avı çok zevklidir.

Tekneden çekilen sırtı avlarında genelde kullanılan yemler uskumru veya kefaldir. Akya ve orkinos sırtıları troling oltaları ile çekilebildiği gibi el sırtısı ile de çekilir. Kullanış bakımından daha iyi olan troling oltaları elle çekilen sırtıların yerini almıştır. Bunun harici akya avında kullanılan diğer bir avlanma çeşidi ise vertcal jigdir.

Sizin İçin Seçtik  Erkeğe Hediye Fikirleri

Yazımızı burada tamamlarken şunu da eklemeden edemeyeceğiz, “Balıkçılığı kendine hobi edinen kişiler için tek ve daimi tavsiyemiz; bu işin zevk ve sabırla yapılması gerektiğini unutmamanız olsun”.

Balıkçılık ile ilgili eksiklerinizi Decathlon web sitesi üzerinden buraya tıklayarak sipariş edebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da incelemeyi unutmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *