Çocuklarla İletişim Kurmanın 6 Altın Kuralı

Çocuklarla İletişim Kurmanın 6 Altın Kuralı

Çocuklar son zamanlarda geleceğin parlayan yüzleri olarak görülmektedir. Onlara baktıkça her ne kadar daha fazla yaşlanmış olduğumuzu hissediyor olsak da enerjileri ile de hayat bulduğumuz doğrudur. Son zamanlarda aileler ise daha da bilinçlidir. Gerek okulda gerekse evde çocukları ile aralarındaki bağ eskiye nazaran daha iyi konumdadır.

 

Çocuklarla İletişim Kurmanın Altın Kuralı

 

Bunun nezlinde de özgüveni yüksek, kendisine güvenen nesilleri daha fazla görmek mümkün olacaktır. Çocuklarla iletişim denilince akıllara hep bir sorun unsuru gelmektedir. İletişim kurmak sadece sorun teşkil eden durumlarda değil, hayatımıza yön veren her durumda bizlerle olmaktadır. Özellikle de okul öncesi dönemdeki çocuklarla doğru iletişim kurulmalı, sorulan sorulara doğru ve mantıklı cevaplar verilmelidir. Çünkü bazı ebeveynler o dönemde çocukların her ne kadar bir şeylerden haberdar olmadığını düşünseler de çocuklar her şeyden haberdar olup bazı şeyleri bilinçaltına atabilmektedir.

Empati ise her şeyin başında gelmektedir. Özellikle de iletişim unsuru olarak empati ile yaklaşmak bizlere bir artı kazandıracaktır. Yansıtıcı konuşma da bunun yanında kullanılabilmektedir. Çocuklarla iletişim kurmak bir o kadarda eğlencelidir. Sizlerde zaman zaman sebepsiz yere güldüğünüzü fark edebilirsiniz. Her şeyin en doğalını onların ifadeleri ile dinlemek sizlere pozitif enerji verecektir.

 

Çocuklarla İletişim

 

Çocuklarla İletişim Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Çocuklar özellikle de üç yaş civarında her şeyi merak etmeye ve bunun nezlinde de çok soru sormaya başlamaktadırlar. Sorulara olabildiğince doğru yanıtlar verilmelidir. Çocuklar geçiştirme yöntemi ile oyalanmamalıdır.
  • Çocuklarınızla kurduğunuz iletişimlerde nasıl davranması gerektiğini anlatmaktan ziyade bunu siz davranışlarınızla sergileyin. Çocuğunuza iyi bir model olmak her zaman daha etkili olacaktır.
  • Çocuklarınızı azarlamayın her ne kadar kötü bir tavır sergileseler de doğrusunu güzel bir dil ile anlatınız.
  • İletişim esnasında çocuğunuzun boy seviyesine inerek, gözlerinin içine bakıp onu dinlediğinizi hissettirin.
  • Ona her ne hata yaparsa yapsın, yine de her şeyin bir çözümü olduğunu kendisine her zaman doğruları anlatması gerektiği konusunda bilgilendirin.
  • Koşulsuz bir güven verirken aynı zamanda bazı durumlarda da her istediğinin olamayacağını kendisine fark ettirin.
  • Ona demokratik tutum sergileyen bir aile ortamı sunun.
Sizin İçin Seçtik  Hangi Balığa Hangi Yem?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *