Kemirgen hayvanlar, en büyük memeliler grubudur; 1.500’den fazla kemirgen türü bulunur. Antarktika, Yeni Zelanda ve bazı okyanus adaları hariç, tüm dünyada yer alırlar. Yağmur ormanları, çöller, bataklıklar, tundralar, iğne yapraklı ve yaprak döken ağaçlardan oluşan ormanlar ve otlaklar gibi çeşitli habitatlarda yaşayabilirler. Boyutları en küçük farelerden domuz büyüklüğünde hayvanlara kadar değişmektedir. Çoğu tür omnivordur, ancak bazı türlerin otçul olduğu da gözlenmiştir.
Yazıda Neler Var?
Sincaplar ve hamsterler gibi bazı türlerin ağızlarının yanlarında yiyecek depolamak için keseler vardır. Sincaplar gibi türler, zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirir. Kunduzlar gibi diğer türler, suda zaman geçirmeyi severler. Tüm kemirgenlerin ortak bir yönü kemirmek için özel dişlere sahip olmalarıdır. Sürekli büyümekte olan bir çift keskin, keski benzeri üst ve alt kesici dişleri vardır. Kesici dişlerin ön kısmı kalın koruyucu tabakayla kaplıdır. Kesici dişlerin arka yüzünde ise kaplama yoktur. Kemirgenler yiyeceklerini kemirdiklerinde, kesici dişlerinin arka tarafı ile koparırlar. Bu da kesici dişlerin kenarlarını güzel ve keskin tutar. Köpek dişleri yoktur, bu yüzden kesici dişleri ve azı dişleri arasında boşluk bulunur. Bu boşluk, kesici dişleri ile kemirmelerini kolaylaştırır.
Sincap
Bu kemirgen hayvanlar ailesinde yaklaşık 280 tür sincap vardır. Avustralya ve Antartika hariç dünyanın her yerinde bulunurlar. Bazı türler ağaçlarda, bazıları ise toprak altındaki yuvalarda yaşar. Çoğu tür fındık ve tohumları yerler. Bazıları mantar, böcek, yumurta ve küçük omurgalı hayvanları da yiyebilir.
Kunduz
Bu ailede iki tür vardır, Amerikan kunduzu ve Avrasya kunduzu. Kunduzlar suda çok fazla zaman geçirirler. Bu kalın, su geçirmez kürklü kemirgenler suyla kendini itmek için kullandığı perdeli arka ayaklara sahiptir. Kunduz su altındayken, burnu ve kulağı kapanır ve özel bir zar gözlerini örter. Ağaç ve odunsu bitkileri kesmek için kullandıkları uzun, keskin üst ve alt kesici dişleri vardır. Tüm kemirgenlerdeki kesici dişler gibi, bu dişler kunduzun ömrü boyunca büyümeye devam eder.
Arap Tavşanı
Arap tavşanı ailesi 50 civarında küçük kemirgen türünden oluşmaktadır. Zıplayan fareler Kuzey Amerika, Çin, Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya’da bulunabilir. Bu ailedeki tüm kemirgenlerin hepsi ön bacaklardan daha uzun arka bacaklara sahiptir ve zıplayarak dolaşırlar. Arap tavşanları farelere benzeyen küçük kemirgenlerdir. Uzun ipeksi tüyleri, çok uzun arka bacakları ve uzun, taftalı kuyrukları vardır.
Hamster
Bu ailede sekiz tür hamster bulunur. Fare benzeri hamsterler Pakistan, Afganistan, İran, Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan kökenlidir. Fare benzeri gövdeleri vardır; yanak torbaları bulunmaz. Yumuşak, ipeksi kürk; büyük gözler; büyük, yuvarlak kulaklar; ve çok uzun kuyruklar bu kemirgen hayvanların ortak özelliğidir. Çorak, kayalık alanlardaki yarıklarda yaşar ve tohum, çiçek ve yaprak yerler.
Yediuyur
28 türden oluşan yediuyur aile Avrupa, Asya ve Afrika’da yaygın olarak bulunur. Çoğu yediuyur küçük sincaplara veya farelere benzer. Yumuşak, kalın kürklü küçük ila orta boyutlu kemirgenlerdir. Yuvarlak kulaklar, büyük gözler, kısa bacaklar, pençeli ayaklar ile çoğu türün gür kuyrukları vardır.
Kirpi
Bu ailede 18 tür kemirgen hayvan bulunur. Kuzey, Orta ve Güney Amerika’dan geldikleri düşünülmektedir. Boyları 80 cm’e kadar uzayabilmektedir! Kirpiler, uzun dikenli tüylere sahiptir. Saldırgan bir hayvan bir kirpiye çok yaklaşırsa, tüylerini kendilerine saldırmaya hazırlanan hayvanlara gönderebilirler. Kirpiler gece ortaya çıkar ve yalnız veya çiftler halinde yaşarlar. İyi duymalarına rağmen zayıf görme yeteneğine sahiplerdir.
Bu ailedeki bazı kemirgen hayvanlar böcekleri, amfibi ve sürüngenleri yerken, türlerin çoğu otçudur ve tohum, meyve, fındık, yaprak ve diğer bitki parçalarını yer. Kirpiler, iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlar, dağlar, otlaklar ve çöller dahil çeşitli habitatlarda bulunur. Bazı türler ağaçlarda, diğerleri ise toprağa yayılmış yuvalarda yaşarlar.