Çocuk Esirgeme Kurumu ‘na da, gerçekten fukaraya, kamuya harcayacak kuruluşlara da zekât verilebilir . Bu konuda Kur’ân açısından bir engel yoktur.
Read moreZekât miktarları ne kadardır?
Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisab miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir.
Read moreZekat oranlarını kim belirledi?
Zekât ile ilgili ayrıntılı hükümler Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından belirlenmiştir. Bu hükümlerden biri de zekât nisaplarıdır. Altın, gümüş, ticaret malları, deve, sığır, koyun ve toprak mahsulleri için farklı nisaplar belirlenmiştir.
Read moreZekat kırkta bir mi?
Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir ( % 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir.
Read moreAltın zekatı nasıl verilir?
Müslüman olanların 80,18 gramdan daha fazla altını bulunuyor ise sahip olduğu altının zekatını vermesi gerekmektedir. Bu oran değişiklik göstermemektedir. Nasıl ki Müslüman olan bir kişi malının 1/40 oranında zekat vermesi şartı bulunuyor ise zekatı verilecek altınında gramında bir değişiklik olmamaktadır.
Read moreGeçmiş zekat borcu nasıl hesaplanır?
Eğer ele henüz zekat verecek para geçmemişse ve başka zekata tabi mal varlığı da yoksa bu gayr-i menkuller satıldıkları zaman zekatları geçmiş yıllarınki ile birlikte hesap edilerek her yıl için kırkta bir (% 2, 5) oranında zekatı verilir.
Read moreNeden kırkta bir?
Hz. Peygamberin vefatından sonra bazı kabileler, Hz Ebubekir’e, zekât vermek istediler, isyan başlattılar. İsyanın bastırılması zekât’ın oranının bütün mallardan kırkta bir olarak belirlenmesi ile anlaşma sağlanmıştır.
Read more