Devenin zekâtı olarak beş deveye bir koyundur. İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında , Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araç, makine gibi malların net gelirinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekât vermek gerekir. Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (öşür) zekât verilir .
Read moreHangi maldan zekât verilir?
Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür.
Read moreEşya ile zekât verilir mi?
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları , 80.18 gr. veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tâbidir.
Read moreZekat verilecek mallar ve miktarları nelerdir?
Hangi mallar için hangi oranda zekat verilir
Read moreZekat ne kadar oranda verilir?
-Altın, gümüş, para, ticaret malları ile koyun ve keçiden 1/40 oranında , -İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında , -Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (aşar) zekat verilir . Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa 1/20 oranında zekat verir.23 Nis 2020
Read more