Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi , bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.
Read moreZekât ne kadardan sonra verilir?
Zekat o kişilere düşmediği için kişinin vermiş olduğu para ya da mal ancak yardım niyetindedir. Zekatın miktarı ise kişinin malının 1/40 ı kadardır.
Read moreRamazan’da zekât kimlere verilir?
Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).4 May 2021
Read moreRamazan ayı dışında zekât verilir mi?
Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan ‘ı beklemeye gerek yoktur.
Read moreZekât Ramazan’dan sonra verilebilir mi?
Fitre Ramazan ayı içinde verilmelidir. Herhangi bir sebeple bayrama kadar verilmemiş olan fitreler daha sonra da verilebilir . Zekat yıl boyunca verilebilir . Ramazan ayı içinde verilmesi adettendir.
Read moreFitreyi Ramazanda vermek şart mı?
Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. … Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir.
Read moreZekatın üstünden kaç yıl geçmesi gerekir?
Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir . Buna rağmen mal sahibi dilerse nisaba ulaşmış olan malın zekâtını sene dolmadan önce de verebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 15; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 179).
Read more