Araç-gereç ve malzemeye zekât düşer mi ? Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez.
Read moreZekata tâbi mallar nelerdir?
Ayet ve hadisler bir bütün olarak değerlendirildiğinde zekâta tabi mallar ; altın, gümüş, hayvan (deve, koyun, sığır, at), ticaret malları, toprak mahsul- leri ve madenler olmak üzere beş genel başlık altında toplanabilir.
Read moreHangi mallar zekâta tabi değildir?
Elde bulunmayıp, ele geçeceği umulmayan malın zekatı yoktur. İnkar edilen, gasp edilen, kaybolan, açık araziye gömülüp yeri unutulan, devletçe el konulan mallar da zekata tâbî değildir .25 Ağu 2010
Read moreHangi mallar için zekât verilir?
Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür.
Read moreHangi maldan ne kadar zekât verilir?
Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisab miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir.
Read moreHangi malların zekatı verilir Diyanet?
Bunlar, barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri), ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer cari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan paradır.
Read moreGünlük kullanılan eşyaların zekatı verilir mi?
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları , 80.18 gr. veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tâbidir.
Read more