Zamanaşımı savunması usulün 187.maddesinde açıklanan ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra ve davanın her aşamasında ileri sürülebilir . Ancak cevap süresi geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı savunması, davacı tarafın “savunmanın genişletilmesine”karşı çıkması durumunda dikkate alınmaz.
Read moreZamanaşımı defi usul mü esas mı?
Zamanaşımı hukuki niteliği itibariyle, maddi hukuktan kaynaklanan bir def’i olup; usul hukuku anlamında ise, bir savunma aracıdır.
Read moreZaman aşımı itirazı nereye yapılır?
İİK.nun 33/a-2. maddesi uyarınca; “Alacaklı, icranın geri bırakılması kararının kesinleştiğinin kendisine tebliğinden sonra, zamanaşımının vaki olmadığını ispat sadedinde ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dava açabilir.
Read moreHak düşürücü süre ne zamana kadar ileri sürülebilir?
Hak düşürücü süreler genellikle zamanaşımı sürelerine göre daha kısadır. Zamanaşımı süresi için kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı sürece 10 yıl olarak uygulanmaktadır. Hak düşürücü süre için öngörülmüş genel bir süre yoktur. Kanunda, uygulanması gereken durumlarda özel olarak belirtilmiştir.
Read moreZamanaşımı Def i ne zaman ileri sürülür?
Zamanaşımı savunması usulün 187.maddesinde açıklanan ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra ve davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Ancak cevap süresi geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı savunması, davacı tarafın “savunmanın genişletilmesine”karşı çıkması durumunda dikkate alınmaz.
Read moreZaman aşımı ilk itiraz mı?
Zamanaşımı ilk itiraz değildir. Zamanaşımı savunması, ilk itirazlardan olmamakla birlikte uygulama ve öğretiye göre, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir.
Read moreZamanaşımı Def i nedir?
Borcu sona erdiren hallerden olan zamanaşımı def’i , Borçlar Kanunu’muzun 146 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Zamanaşımı ; bir hakkın hukuk düzenince belirlenen sürede, hak sahibince ileri sürülmemesi veya kullanılmaması halinde kişinin hukuki himayeden yoksun bırakılması anlamına gelmektedir.25 Kas 2019
Read more