Son kullanma tarihi , yiyeceğin raf ömrünü belirten tarihtir. Başka bir deyişle, yiyeceğin üretildiği tarihten bozulacağı tarihi işaret eder. Ayrıca, tarihte değişikliğe sebep olabileceği için sıcaklık, ışık ve oksijen gibi etkenleri de göz önünde bulundurulur. Bir yiyecek bir çok farklı sebepten bozulabilir.
Read moreNeden son kullanma tarihi?
Son kullanma tarihi , bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
Read moreYiyeceklerin son kullanma tarihi neye göre belirlenir?
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Read moreSon kullanma tarihine neden bakılır?
Bakkal market veya alış veriş merkezlerinden gıda maddeleri alırken son kullanma tarihlerine bakmalıyız. Paketlenmiş olsa da gıda maddelerinin bozulmadan durabilecekleri bir raf ömürleri vardır. Son kullanma tarihleri geçmiş gıda maddeleri bozulmuş olabilir, farketmez bu gıda maddelerini biz yersek zehirlenebiliriz.24 Eyl 2016
Read moreMD tarihi ne demek?
Ay bazında yani M olarak simgelenmiş bu ibare, ürünü açtıktan sonra kaç ay içinde kullanacağımızı bize söylüyor. 6M, 12M, 18M, 24M ve 48M olarak devam ediyor. Ürünü açtığınız an, üzerine o günün tarihini atarsanız, bu işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Read moreYiyeceklerin SKT sine son kullanma tarihine neden dikkat edilmelidir?
O tarihe kadar ürün kalitesini en iyi şekilde muhafaza eder. Fakat belirtilen tarih geçtikten sonra ise kalitesi ve besin değeri azalmaya başlıyor. Aslında önceden paketlenmiş bir yiyeceğin , dayanıklılık ömrünün ne zaman biteceğini gösteren bir tarihlemedir.
Read moreTETT tarihi ne demek?
TETT ‘nin daha farklı bir bilgi verdiğini belirten Balcı, ”TETT , Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Read more