1982 Anayasasının 126. maddesi uyarıca, ilerin idaresi yetki genişliği ilkesine dayanmaktadır. Merkeze ait karar alma ve uygulama yetkisinin taşradaki yöneticilere devri anlamına gelen yetki genişliği ilkesi , yetki devrinin bir versiyonu olup, bir yönetim tekniğidir.
Read moreYetki genişliği kime ait?
Yetki genişliği ilkesi sadece il genel idaresinin başı olan valiye tanınan bir yetkidir. Taşra örgütlerinin temel görevleri, merkezin emirlerini yerine getirmek ve merkezin görevlerini bulundukları coğrafyada uygulayarak nizamın sağlanmasına destek olmaktır.
Read moreYetki genişliği hangi ilkenin istisnası?
(GÜNDAY, s. 66) Buna göre, kural olarak taşra teşkilatının, merkezi idareden ayrı karar alma, personel kullanma ve harcama yapma yetkisi yoktur. Bu kuralın istisnası Anayasa’nın 126/f2. düzenlenen “yetki genişliği ” ilkesidir . Yetki genişliği ilkesi yalnızca il idaresinde uygulanır.
Read moreYetki genişliği ilkesi nelerdir?
Merkezi idarenin (devlet idaresinin) taşra teşkilatının başında yer alan amirlerin yani valilerin merkeze danışmaksızın ve merkezden emir ve talimat beklemeksizin, merkez adına karar alabilme yetkilerine Yetki Genişliği denir.
Read moreYetki genişliği ilkesi kimin yetkisini genişletir?
1982 Anayasasının 126. maddesi ile sadece illere verilen yetki genişliği , valilere milli kamu hizmetlerine ilişkin olarak merkeze danışmadan karar alma ve uygulama yetkisini vermektedir.
Read moreYetki genişliği nedir kpss?
Yetki Genişliği , Merkezden yönetimin taşrada etkin bir şekilde işleyişini sağlamak için yalnızca il idaresinde valiye tanınmış karar alabilme ve uygulama yetkisidir.
Read moreAnayasada yetki genişliği nedir?
Yetki genişliği , merkezdeki toplanmış yetkilerin bir bölümünün, yine merkezin denetimi altında, merkezdeki ve taşradaki bazı yüksek görevlilere aktarılmasıdır. Anayasaya göre Türkiye`de illerin idaresi “yetki genişliği ” esasına dayanır.
Read more