1982 Anayasasının 126. maddesi uyarıca, ilerin idaresi yetki genişliği ilkesine dayanmaktadır. Merkeze ait karar alma ve uygulama yetkisinin taşradaki yöneticilere devri anlamına gelen yetki genişliği ilkesi , yetki devrinin bir versiyonu olup, bir yönetim tekniğidir.
Read moreYetki genişliği kime ait?
Yetki genişliği ilkesi sadece il genel idaresinin başı olan valiye tanınan bir yetkidir. Taşra örgütlerinin temel görevleri, merkezin emirlerini yerine getirmek ve merkezin görevlerini bulundukları coğrafyada uygulayarak nizamın sağlanmasına destek olmaktır.
Read moreYetki genişliği ilkesi kimin yetkisini genişletir?
1982 Anayasasının 126. maddesi ile sadece illere verilen yetki genişliği , valilere milli kamu hizmetlerine ilişkin olarak merkeze danışmadan karar alma ve uygulama yetkisini vermektedir.
Read moreYetki genişliği hangi ilkenin istisnası?
(GÜNDAY, s. 66) Buna göre, kural olarak taşra teşkilatının, merkezi idareden ayrı karar alma, personel kullanma ve harcama yapma yetkisi yoktur. Bu kuralın istisnası Anayasa’nın 126/f2. düzenlenen “yetki genişliği ” ilkesidir . Yetki genişliği ilkesi yalnızca il idaresinde uygulanır.
Read moreYetki genişliği ilkesi nedir özellikleri?
Yetki genişliği ilkesi sadece il genel idaresi başındaki valiye verilen bir yetki olarak bilinmektedir. Taşradaki örgütlerin temel görevleri, merkezden gelen emirlerin yerine getirilmesi ve merkezin görevlerinin taşrada doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanmasıdır.11 Haz 2021
Read moreYetki genişliği ilkeleri nelerdir?
Merkeze ait karar alma ve uygulama yetkisinin taşradaki yöneticilere devri anlamına gelen yetki genişliği ilkesi , yetki devrinin bir versiyonu olup, bir yönetim tekniğidir. Yetki genişliği ilkesi , kamu hizmetlerinde sürat ve etkinliği sağlamak bakımından son derece önemli bir rol oynamaktadır.
Read moreYetki genişliği ilkesi ne demektir?
Yetki genişliğini genel olarak tanımlamak gerekirse, “bir yerin veya bir hizmetin başında bulunan görevliye, aslında merkeze ait olan karar alma ve uygulama gibi kamu gücünden kaynaklanan yetkilerin tanınmasıdır”1.
Read more