İşletmeler faaliyet alanı , üretim araçlarının mülkiyeti, hukuki yapı, büyüklük ve kullanılan üretim teknolojisi ölçütleriyle sınıflandırılmaktadır. Faaliyet alanı ya da üretilen mal veya hizmet türü açısından işletmeler ; sanayi ya da endüstri işletmeleri , ticaret işletmeleri ve hizmet işletmeleri şeklindedir.
Read moreKamu işletmeleri hangileri?
2- Kamu İşletmeleri (KİT’ler) Sermayelerinin tamamı veya büyük bir kısmı kamu tüzel kişilerine ait olan işletmelerdir. Kamu işletmelerine örnek olarak Etibank, Sümerbank, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri ve Türkiye Kömür İşletmeleri gibi.
Read moreKamu teşebbüsleri nelerdir?
Sermayesinin hepsi devletin kontrolü altında olan ve iktisadi açıdan ticari hususlara göre faaliyet gösterenlere Kamu İktisadi Teşebbüsleri adı verilmektedir. Kamu iktisadi Teşebbüsleri devletlerin siyasi ve ekonomik olarak kazandıkları gücün korunması amacı ile kurulmuşlardır.
Read moreIşletmede üretim faktörleri nelerdir?
Üretim faktörleri
Read moreTek kişi işletmesi nedir?
Bir ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu, şirket alacaklarına karşı sınırlandırılmamış olan şirket türüdür.
Read moreKamu işletmeleri kaça ayrılır?
Kamu işletmeleri kendi içinde; sosyal güvenlik kuruluşları, döner sermayeli işletmeler , özel bütçeli devlet işletmeleri ve yerel yönetim işletmeleri şeklinde kategorilere ayrılmaktadır.
Read moreFabrika hangi tür işletmedir?
1.1.1 Endüstri İşletmeleri Genellikle fabrika , üretici firma veya imalathane vb. şekillerde gördüğümüz endüstri işletmeleri; hammadde veya yarı mamul maddeleri, diğer üretim faktörleri ile birlikte fiziksel veya kimyasal bir değişime uğratarak yeni bir mala dönüştüren işletmelerdir .
Read more