Basma işleminiz hastanın göğsünü en az 5 cm bastıracak 6 cm geçmeyecek şekilde dakikada 100-120 bası olacak hızda (saniyede yaklaşık 2 defa) yapılmalıdır.
Read moreCPR hangi bölgeye yapılır?
CPR , en basit şekilde hastanın ağzından hava üflenmesi (suni solunum) ve kalbinin bulunduğu bölgeye el ile baskı uygulanması yöntemi (kalp masajı) olarak açıklanabilir. Kişinin ağzından hava üflenmesiyle akciğerlerine hava gitmesi sağlanır. Göğüs kafesine baskı uygulanmasıyla da kalbin vücuda kan pompalaması sağlanır.
Read moreIleri yaşam desteği uygulamaları nelerdir?
Hastanın entübe olup olmamasına göre kompresyon ventilasyon oranı belirlenir. Eğer hasta entübeli değilse yada henüz entübe edilmemiş ise, yetişkinlerde 30 kompresyon sonrasında 2 ventilasyon, Bebek ve çocuklarda 15 komresyondan sonra 2 ventilasyon yapılarak ileri yaşam desteği sürdülülür.
Read moreAdrenalin hangi Ritimlerde kullanılır?
Kardiyak arrestte adrenalin dozu; Defibrile edilemeyen ritmlerde (Asistoli/NEA) durumlarında asistoli doğrulanır doğrulanmaz adrenalin uygulamasına başlanmalıdır. Adrenalin dozu 1/1000 lik adrenalin formundan 1 mg IV/IO olacak şekilde uygulanmaktadır.
Read moreHasta VF ye girerse ne olur?
Ventriküler fibrilasyon (VF ) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar.
Read moreŞok uygulanmayan ritimler nelerdir?
Şok Uygulanmayan Ritimler Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Read moreVF de ne yapılır?
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır .
Read more