Kârlılık oranları , bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Read moreLikidite oranı ne olmalıdır?
Genel olarak cari oranın 1,5 civarında olması yeterli kabul edilir. Önemli olan dönen varlıkların mutlak büyüklüğü değil nakde dönüşüm hızıdır. Örneğin; stokların aşırı yüksek olması cari oranı artırır ama bu stoklar satılamıyorsa, şirket kısa vadeli borçlarını ödemede sıkıntıya düşebilir.
Read moreOran analizleri nelerdir?
Finansal tablolardaki verilerde bulunan sınıf ya da en az iki grubun karşılaştırılmasına oran analizi denmektedir. Bu konuda maliye büyüme ile ilgili oranlar, karlılık oranları ya da faaliyet oranları açısından bu analiz öne çıkar ve kullanılır.
Read moreAktif karlılık oranı kaç olmalıdır?
Örneğin, bir şirketin 1 milyon dolar net geliri ve toplam aktifleri 5 milyon dolar ise, Aktif kârlılığı yüzde 20’dir; Bununla birlikte, başka bir şirket aynı miktarda kazanç elde ederse, ancak toplam varlıkları 10 milyon dolar ise, bu oran % 10’luk bir aktif kârlılığa sahiptir.1 Ağu 2017
Read moreOzsermaye Karliligi nasil bulunur?
Öz sermaye kârlılığı , bir şirketin hissedarlarının takip ettiği en önemli finansal rasyolardan biridir. Şirketin net kârını öz sermayeye bölerek hesaplanan bu oran, hissedarların yaptıkları birim yatırım karşılığında ne kadar kâr elde ettiklerini ölçer.
Read moreİşletme karlılığı nasıl hesaplanır?
Aşağıdaki formülle hesaplanır.
Read more