Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nün yüzölçümü 3.713 km2’dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH’sı ise 9.8 dir.
Read moreVan Gölü ismi nereden gelir?
Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, “Van Gölü ” isminin tarihte “Tatvan Denizi“ olarak anıldığını, bunu ilk kez el yazması bir esere dayanarak ortaya koyduklarını söyledi.
Read moreVan Gölü kurudu mu?
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise aşırı kuraklık nedeniyle kapalı havzadaki birçok gölün kuruduğunu anlattı. Bu anlamda Van Gölü ‘nün de çok hassas bir konumda olduğunu dile getiren Akkuş, “Çünkü buharlaşma çok fazla ve su giderek çekiliyor. Buharlaşma, göle giren suyun 3 katı arttı.
Read moreVan Gölü nasıl oluştu?
Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür.
Read moreVan Gölü’nde ne var?
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir.
Read moreVan Gölü nerede bulunur?
Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü ‘nün yüzölçümü 3.713 km²’dir.
Read moreVan Gölü uzunluğu ne kadardır?
119 kmVan Gölü / Uzunluk
Read more