Borç verdiğiniz kişi en yakınlarınızdan biri bile olsa borç sözleşmesi yaparak alacağınızı garanti altına almanızda fayda vardır. Her iki tarafın tanıdığı bir kişinin şahitliği ile borç miktarı, ödeneceği tarihi, borcu alanın, borcu verenin ve şahidin imzaladığı borç sözleşmesi düzenlenebilir. Olmaz, ayıp demeyin.
Read moreIslamda borç nasıl ödenir?
Borcun sona ermesinin en tabii yolu ifadır. Bunun yanı sıra alacaklının razı olması halinde ifa yerine geçebilen başka tür bir ödeme de borcu sona erdirebilir. İfanın imkânsızlaşması halinde taraflar haksız/sebepsiz olarak edindikleri malları diğer tarafa iade eder.
Read moreEnflasyon oraninda faiz helal mi?
Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.
Read moreEnflasyon farkı faiz midir?
Ayrıca bankanın ödediği, enflasyon farkı değildir, mevdûattan kazandığı faizdir. Bu sebeple “banka dışı borçlanmalarda” enflasyon farkının ödenmesi, bankaya para yatırıp -miktarı ne olursa olsun- faiz almaya kıyas edilmemelidir.
Read moreEnflasyon oranının altında faiz caiz mi?
Bu işlemi yapmak için de daha başta (enflasyon gerçekleşmeden) belli bir faiz üzerinde anlaşırlar. Daha sonra bu faiz , enflasyon oranının altında veya üstünde kalsa da bunu (faizi ) alırlar. İslam fıkhına göre “faizli işlem yapmak” caiz değildir.
Read moreDolar olarak alınan borç nasıl ödenir?
Buna göre, döviz üzerinden borçlanan bir kimsenin borcunu TL olarak ödeyebilmesi için, sözleşmede açıkça “aynen döviz olarak ödenecektir” veya bu anlama gelen bir ifade yazılı olmalıdır. Aksi takdirde borçlu döviz borcunu TL üzerinden ödeyebilir. Ödeme günündeki rayiç kura göre hesaplama yapılır.
Read moreParayı altın olarak borç vermek caiz mi?
Diyanet: Veresiye altın caiz değil.
Read more