Peki bir işletmenin üretim yönetimi neleri kapsamaktadır ? Öncelikli olarak ürün tasarımı ve geliştirmeyi sayabiliriz. Ardından tedarik zinciri yönetimi , üretim planlama, uygulama ve kontrol, kalite yönetimi , teknoloji yönetimi gibi üretim süreçleri de üretim yönetimi kapsamına girmektedir.16 Mar 2018
Read moreÜretim yönetimi nedir tanım?
Üretim Yönetimi , bir işletmenin mevcut sistemindeki malzemeleri, beşeri gücü, makine – teçhizat kaynaklarını en uygun şekilde değerlendirerek talep gören ürünü istenilen zamanda ve maliyette üretmek anlamına gelir.
Read moreÜretim stratejileri nelerdir?
İmalat stratejisi işletme stratejisini yansıtır ve işletmenin rekabetçi stratejisi doğrultusunda hazırlanır. karar olarak tanımlanabilir. Bu kararlar üst yönetimce alınır ve imalat departmanınca uygulanır. İşletme stratejisi işletme amaçlarına göre tespit edilir ve zaman içerisinde değişikliklere uğrar.
Read moreBir üretimin gerçekleşebilmesi için nelere ihtiyaç vardır?
O halde üretim faktörleri, üretimin meydana gelmesi için gerekli unsurlardır. Dolayısıyla üretim bu faktörlerin mal ve hizmet haline dönüşümünü ifade eder. Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Read moreÜretim Planlama ve Kontrol nedir?
Üretim Planlama ve Kontrol (ÜPK), üretilecek ürünü belirlemek, üretim için donanım gereksinimini saptamak ve ürünlerin istenen kalite ve maliyette. istenen sürede, doğru zamanlarda ve istenen miktarlarda oluşumunu sağlayacak çizelgeleme çalışmalarını yapmak gibi faaliyetlerden oluşan bir üretim yönetimi etkinliğidir.
Read moreÜretim stratejisi nedir?
Üretim /işlemler stratejisi pazar temelli ve kaynak temelli olmak üzere iki genel yaklaşımla ifade edilebilmektedir. Bir işletme pazar temelli yaklaşımı kullanarak pazarların hedefleri doğrultusunda karar verirken rakiplerinin faaliyetlerine bağlı olarak müşteri ihtiyaçları doğrultusunda pazarını konumlamaktadır.
Read moreÜretim planlaması neden yapılır?
Üretim planlaması, bir kuruluşun insan, malzeme ve ekipman gereksinimlerini belirlemesine, üretim programlarını pazarlama talebinin ihtiyaçlarına göre düzenlemesine, çeşitli girdileri doğru zamanda ve doğru miktarda düzenlemesine ve çeşitli girdilerden en ekonomik şekilde yararlanmasına yardımcı olur.
Read more