Peki bir işletmenin üretim yönetimi neleri kapsamaktadır ? Öncelikli olarak ürün tasarımı ve geliştirmeyi sayabiliriz. Ardından tedarik zinciri yönetimi , üretim planlama, uygulama ve kontrol, kalite yönetimi , teknoloji yönetimi gibi üretim süreçleri de üretim yönetimi kapsamına girmektedir.16 Mar 2018
Read moreÜretim yönetimi nedir tanım?
Üretim Yönetimi , bir işletmenin mevcut sistemindeki malzemeleri, beşeri gücü, makine – teçhizat kaynaklarını en uygun şekilde değerlendirerek talep gören ürünü istenilen zamanda ve maliyette üretmek anlamına gelir.
Read moreÜretim sisteminin sağladığı faydalar nelerdir?
Üretim yönetiminin işletme açısından birçok faydası vardır. Bunlardan biri raporlamadır; yani üretim yönetimi, mal ve kaynakların en etkin şekilde kullanılıp kullanılmadığını raporlar ve olası durumlarda iyileştirme imkanları sağlayarak ürünün/hizmetin verimli hale getirilmesini sağlar.16 Mar 2018
Read moreÜretim yönetiminin temel amaçları nelerdir?
Üretim yönetiminde dört temel faktör vardır. Bunlar; miktar, kalite, zaman ve maliyettir. Üretim yönetiminin temel amacı , bu dört faktörü harmanlayarak tüketicinin istediği mal veya hizmeti üretmektir. Üretici açısından amacı , işletme en az maliyet ve en fazla kâr elde etmeyi amaçlamaktadır.
Read moreÜretim yönetimi kavramları nelerdir?
Üretim Yönetimi ; ürünün, istenilen kalitede, istenilen miktarda, istenilen zamanda ve en düşük maliyette üretiminin gerçekleşmesini sağlayacak biçimde bir işletmenin elinde bulunan malzeme, makina, işgücü vb. üretim kaynaklarının planlanması, üretimin gerçekleştirilmesi, kontrol edilmesi ve geliştirilmesidir.
Read moreÜretim Fonksiyonu neden önemlidir?
Üretim fonksiyonu , mal ve hizmetleri gerçekleştirirken, işletmenin çalışanlarının büyük bir kısmını kullanır, ve firmanın sermaye varlıklarının büyük bir kısmından sorumludur. Kalite üzerinde büyük bir etkisi vardır, ki bu firmanın görünen yüzüdür ve müşteriler bu yüzle ilgilidirler.
Read moreÜretim Yönetim Sistemi nedir?
Üretim yönetim sistemi (MES), karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını izlemek ve kontrol etmek için fabrika katına bağlanabilen bir bilgi sistemidir. MES’in temel amacı, üretim sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve üretim çıktısını artırmaktır.
Read more