Revalüasyon: Para otoritesi tarafından yerli ülke parasının yabancı ülke parası karşısında değerinin yükseltilmesidir. Esnek kur sisteminde; arz ve talep koşullarındaki değişmeler sonucunda yerli paranın değer kazanması , döviz kurunun düşmesi, revalüasyon değil, değerlenme olarak isimlendirilir.
Read moreTürk parası neden değersiz?
TL ‘nin değer kaybının iç nedenleri Şimdi geriye kaldı yüzde 9 oranındaki değer kaybının nereden kaynaklandığını bulmak. Bu kaybın nedenleri tamamen iç nedenler. Bunların başında Merkez Bankası’nın, enflasyonun (baz etkisiyle) düşeceğine ilişkin tahminlerine dayalı olarak faiz indirimlerine girişmesi yer alıyor.
Read moreParanın aşırı değerlenmesine ne denir?
Yerli paranın değersizleşmesi, bir program çerçevesinde değil de ani şekilde gerçekleşiyorsa, durum daha kötü. Buna kur şoku ya da daha da sertleşen kur şoklarına döviz krizi diyoruz.
Read moreParanın değer kazanması nasıl olur?
Aslında faiz bir anlamda “para birimine talebin” oransal gösterimidir. Faizi yüksek para biriminin değerinin, faizi düşük para birimi karşısında artması beklenir. Yüksek faiz yatırımcılar için daha fazla getiri anlamına gelmektedir, bu durumda talep bu para birimi yönünde artar ve para biriminin değeri yükselir.
Read moreDolar devalüasyonu ne demek?
Devalüasyon , sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesine denir. DEVELÜASYON NEDİR , NE DEMEK ? Başka bir deyişle devalüasyon , bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.
Read moreBir ülkenin para biriminin diğer dövizler karşısında değer kaybetmesine ne denir?
Devalüasyon işlemi, bir ülkenin yabancı devletler karşısında para biriminin değer kaybettirilmesi olarak da bilinir. Ülke değer kendi eliyle para birimini düşürdüğü zaman düşürdüğü oranda devalüe etmiş olur. Devalüe edilen milli para birimi devletin makro ekonomisinin ilerleyişini değiştirir.
Read more