Telsiz , görevi itibariyle haberleşmeyi sağlayan kablosuz cihazdır. İletişim kurmasını sağlayan antenleri vardır. Belli frekans aralıklarında çalışır. İrtibat kuran telsizlerin, iletişim sağlaması için aynı frekans aralığında bulunulması gerekmektedir.
Read moreTelsiz bant nedir?
Ülkemizde ve dünyada bazı ülkelerde farklılıklar göstermekle beraber genel olarak 27 mhz de yayın yapan ve adından da anlayacağınız üzere halkın herkesin izinsiz ve ruhsatsız alıp kullanabileceği düşük frekans da çalışan bir telsiz çeşididir.
Read moreTelsiz frekans aralığı nedir?
Elektronik haberleşme amacıyla kullanılan frekans aralığı ; 9 kHz den 3000 GHz ye kadar olan aralık olup, uluslararası düzenleme yapılması halinde 3000 GHz nin üzerindeki frekanslar da bu aralığa dâhil edilir.
Read moreTelsiz anteni ne işe yarar?
Anten telsiz cihazından çıkan ses-elektrik sinyallerinin elektromanyetik radyo dalgalarına çevrilmesi, havada-boşlukta belirli bir yöne veya her yöne aynı anda iletilmesi ve sonra yine bu radyo dalgalarının havadan toplanarak telsiz cihazına elektrik sinyali olarak iletilmesini sağlayan parçadır.
Read moreTelsizde RX nedir?
Röle üzerinden haberleşecek cihazlar da alma (Rx ) ve gönderme (Tx) için yine bu farklı frekansları kullanırlar. Tek farkı, alma frekansı olarak rölenin gönderme frekansını, gönderme frekansı olarak rölenin alma frekansını kullanmalarıdır.
Read moreLisanslı telsiz ne demek?
OKTH sistemlerinde kullanılan telsiz cihazları “Lisanslı Telsiz ” cihazlarıdır. Bu cihazlara “Profesyonel Telsiz ” de denmektedir. Bu cihazları diğer serbest kullanımlı PMR cihazlardan ayıran başlıca özellikler mevcuttur. Lisanslı telsizlerin çıkış güçleri lisanssız telsizlere kıyasla 10 kat fazladır.
Read moreTelsiz Çeşitleri Nelerdir?
Telsiz Çeşitleri ;Sabit telsiz , araç telsizi ve el telsizi olmak üzere üç çeşit telsiz bulunur.
Read more