Telsiz , haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde “iki yönlü radyo” olarak adlandırılır.
Read morePolis Telsizlerinde hangi dalga kullanılır?
Radyo dalgası mekanik dalga değil, tıpkı görünür ışık gibi bir elektromanyetik dalgadır.21 Oca 2021
Read moreTelsiz hangi dalga?
Telsizlerde insan sesinin uzak mesafelere ulaştırılabilmesi için elektromanyetik dalgalar kullanılır. Telsiz elektromanyetik dalgalara sesi bir nevi bindirir ya da karıştırır ve iletir yani bu dalgalar sesi taşımaktadır.
Read moreTelsiz ile neler yapılır?
Uzun mesafeler arasında bilgisayarlar arası iletişim kurabilirsiniz hem de telefon faturanızı kabartmadan (Örneğin Paket Radyo, APRS, SSTV, Ekolink gibi olanaklarla Telsiz internet geçiş istasyonlarından tüm dünya ülkelerindeki başka amatör telsizciler ile aynı anda karşılıklı eşzamanlı sesle-görüntüyle-yazışmayla) …
Read moreTelsiz hangi alanda kullanılır?
Haberleşme kalitesi ve güvenliği belirli özellikleri taşımaktadır. Kullanım alanlarına bakıldığında özellikle dağıtım ve organizasyon firmaları, kamu kurumları, fabrikalar, spor salonları, şantiyeler, okullar gibi birçok kurumsal alanda yaygınlık göstermektedir.
Read moreTelsiz modülasyon nedir?
Modülasyon ; gönderilmek, yayınlanmak istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalganın bazı özelliklerinin değiştirilmesi işlemidir. Bu işlemin alıcı cihazda yapılan tersi işleme ise demodülasyon denir.
Read moreTelsiz haberleşmesinde kullanılan frekanslar nelerdir?
Günümüz kara haberleşmesinde genel olarak VHF, UHF bantlarında, FM modülasyonunda, frekans sentezörlü telsizler kullanılmaktadır. Deniz bandında ise VHF, 156.000 – 163.000 Mhz arası, frekans sentezörlü, uluslararası standartlarla belirlenmiş özellikleri olan FM modülasyonlu telsizler kullanılmaktadır.
Read more