ABD Hazine bakanı Henry Morgenthau’nun ismi ile anılacak Morgenthau Planı’na göre savaş sonrasında Almanya ‘daki tüm ağır sanayi kapasitesi ortadan kaldırılarak, ülke bir tarım ülkesine dönüştürülecekti. Planda Almanya ‘nın en büyük sanayi alanı olan Ruhr havzası özel olarak ele alınmıştı.
Read moreHiperenflasyon da Dolar ne olur?
Yerli paraya olan güvenin bu derece sarsıldığı ortamda kişiler ülkedeki döviz talebini inanılmaz şekilde arttırır. Bunun sonucunda piyasada gittikçe kıtlaşan dövizin değeri artar, döviz kuru yükselir.
Read moreAlmanya ekonomisi nasıl?
Avrupa’daki en büyük ulusal ekonomiye sahip olan ülke, dünyadaki nominal GSYİH’ya göre dördüncü ve SAGP GSYİH açısından beşinci büyüklüğe sahiptir. 2017 yılında, ülke IMF’ye göre Euro bölgesi ekonomisinin %28’ini oluşturmaktaydı. Almanya ayrıca, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin kurucu üyesidir.
Read moreHiperenflasyon nedir hangi durumlarda ortaya çıkabilir?
Hiperenflasyonun en önemli nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez Bankası bağımsız olmayan devletlerde para politikasını da hükûmet yönetir. İşte bu noktada hükûmetin maaşların ödenmesi, yatırım ya da bütçe açığının kapatılması için kontrolsüzce para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden olur.
Read moreAlmanya neden bu kadar güçlü?
Yüksek İhracat Oranı Çin ve ABD ile birlikte Almanya , en büyük üç ihracat ülkesi arasında yer alıyor. 2017’de Almanya 1.278,9 milyar euro tutarında mal ihraç etti. İhracat oranı hemen hemen yüzde 40 civarındaydı, hatta bu oran sanayide yüzde 50’nin bile üzerinde.
Read moreAlmanya krizi nasıl başladı?
Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda Almanya ile savaş galibi devletler arasında imzalanan Versailles Barış Antlaşması Alman ekonomisinde büyük bir sarsıntının yaşanmasına neden oldu. Bu sarsıntıya 1929 Dünya Ekonomik Buhranı da eklenince Alman ekonomisi, iflas etme noktasına geldi.
Read moreAlmanya ne zaman para bastı?
Para basımında dur durak bilinmemesi üzerine para hızla değer kaybetmeye başladı. Alman Markı, Amerikan Doları karşısında güneşte kalan kar gibi eridi; 19 Kasım 1923’te 1 Amerikan Doları, 4,2 trilyon Alman Markı oldu.
Read more