Geçen yıl hidroelektrik santrallerinden 4 bin 200 teravatsaat elektrik üretimi yapıldı. Türkiye geçen yıl bin 85 megavatlık yeni hidroelektrik enerjisi kapasite kurulumu ile Avrupa’daki birinciliğini korurken dünya sıralamasında 4’üncülüğe yükseldi.
Read moreÜlkemizde enerji ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?
Türkiye Elektrik Üretimi üretimdeki paylarına göre sırasıyla doğalgaz, hidroelektrik, taş kömürü ve linyit, ithal kömür, rüzgar, motorin ve fuel-oil gibi sıvı yakıtlar jeotermal, biyogaz ve güneş enerjisi ile yapılmaktadır.
Read moreTürkiyede elektriğin yüzde kaçı yenilenebilir?
Dünyada üretilen enerjinin %22’si yenilenebilir iken Türkiye’de bu oran %29’a ulaşmıştır. 2015 yılı sonu itibarıyla Türkiye elektriğinin %32.5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmiştir. %25.8 hidroelektrik, %4.4 rüzgâr %1.3 jeotermal %0.6 biyogaz ve diğerleri %0.4 güneş enerjisinden üretilmiştir.
Read moreTürkiye ne kadar enerji ithalatı ediyor?
Türkiye ‘nin enerji ithalatı yüzde 159 artarak 5 milyar 427 milyon 439 bin dolara yükseldi.29 Kas 2021
Read moreTürkiye’nin enerji ithalatı kaç milyar dolar?
Türkiye ‘nin enerji ithalatı için ödediği tutar, aralıkta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 160,5 artarak 7 milyar 173 milyon 698 bin dolara yükseldi.
Read moreEn fazla ithal ettiğimiz enerji kaynağı nedir?
Enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithalat yoluyla karşılayan ülkemizde büyük miktarlarda petrol, doğal gaz ağırlıkta olmak üzere fosil yakıtlar ithal edilmektedir.15 Mar 2019
Read moreTürkiye neden elektrik ithal ediyor?
Bunun en önemli nedeni, ulaşım, ısınma, elektrik üretimi ve petro-kimya ürünlerinde hidro-karbon yakıtlar (doğal gaz, petrol, kömür…) kullanan Türkiye ‘nin yeterli kaynağa sahip olmaması. Türkiye rezerv bakımından fakir olduğu hidrokarbon cinsi yakıtları tercih ediyor .
Read more