Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye’nin 2021 ve 2022 yıllarında ‘en büyük 20 ekonomi ‘ liginde olmayacağı tahmininde bulundu. 2022 ‘de 22. sıraya kadar gerileyecek olan Türkiye, IMF’ye göre 2023’te 19. sıradan tekrar ilk 20’ye dönecek.
Read more2018 krizi neden oldu?
2018 krizi ve dolar kuru Seçimler öncesinde 23 Mayıs’ta döviz kurundaki ani yükseliş karşısında olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz artırımına gitti. Kurdaki ani yükseliş ekonomik dengeleri de etkiledi, enflasyon yıllar sonra ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktı.23 Kas 2021
Read moreEkonomik kriz ilk olarak hangi ülkede başlamıştır?
1929 Dünya Ekonomik Bunalımıyla kıyaslanan bu kriz özellikle Eylül 2008 ayında gözle görülür hale gelmiştir. ABD’deki taşınmaz mal piyasasının birden değer kaybetmesi ve bunun sonucu olarak tutulu satışlardaki kişisel iflasların artmasının bu krizi tetiklediği sanılmaktadır.
Read more3 nesil krizler kaç yılında çıktı?
1997/8 Asya krizini geleneksel3 para krizi teorileri acaba niçin açıklayamamaktadır? Üçüncü nesil kriz teorisi taraftarlarına göre bunun temel sebebi şudur: Kriz öncesi dönemde kriz ülkelerinde makroekonomik temeller, 1. ve 2.
Read moreEkonomik krizin sebepleri nelerdir?
Ekonomik krizlerin nedenleri arasında; Mal/hizmet piyasaları ile finansal piyasalarda talep daralması veya arz fazlalığı Doğal afetler Siyasal bunalımlar, istikrarsız veya popülist politikalar Askeri müdahaleler Piyasalarda düzenleme ve denetleme eksikliği Ekonomik yapı, teknoloji ve ekolojideki hızlı değişimler …
Read more1994 krizi neden ve sonuçları?
Ocak-Nisan 1994 döneminde, USD TL’ye karşı %160 değer kazanacak, gecelik faizler ise %1000’ni geçecek, enflasyon ise rekorlar kırarak %117’ye ulaşacaktı. Bankacılık sektörü ise batan 3 küçük banka haricinde içten içe sarsıldı. Artan kur sepeti ve faizler bankaların bilançolarını önemli ölçüde tahrip etmişti.
Read moreEkonomik kriz nasıl ortaya çıkar?
Hızlı faiz artışı ve benzeri gibi nedenlerle varlık fiyatlarının ve talebin ani ve beklenmedik bir şekilde gerilemeye başlaması genellikle ekonomik krize yol açar. Gerileyen varlık fiyatları kredi ve likidite sıkışıklığı yaratarak finansman maliyetlerinin yükselmesine, talebin ve üretimin daralmasına neden olur.
Read more