Geçen yıl hidroelektrik santrallerinden 4 bin 200 teravatsaat elektrik üretimi yapıldı. Türkiye geçen yıl bin 85 megavatlık yeni hidroelektrik enerjisi kapasite kurulumu ile Avrupa’daki birinciliğini korurken dünya sıralamasında 4’üncülüğe yükseldi.
Read moreEnerji tüketimi neden kaynaklanır?
Birincil enerji üretiminde en büyük paya sahip olan kaynaklar sırasıyla petrol, kömür ve doğalgazdır. Dünya üzerinde tüketilen enerji kaynaklarının dağılımına bakıldığında, tüketimin 2/3’ten fazlasının kömür, petrol, doğalgaz gibi tükenir özellikteki hidrokarbon kaynaklarından elde edildiği görülmektedir.
Read moreDünya ülkelerinde en fazla kullanılan enerji kaynağı nedir?
Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere, dünyanın en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. İkinci sırada kullanımı gittikçe azalan maden kömürü ve üçündü sırada üretim ve tüketimi hızla artan doğalgaz bulunmaktadır. Her dönem belirli bir enerji kaynağı önem kazanmıştır.
Read moreDünya enerji ihtiyacını nereden karşılıyor?
Dünya ‘da tüketilen enerjinin %17’si kömürden karşılanırken, Çin toplam enerji tüketiminin %58’ini kömürden karşılıyor . ABD son 3 yıldır üst üste dünyanın en büyük petrol üreticisi olmaya devam ediyor. ABD, 2019 yılında dünyadaki petrolün %17’sini doğalgazın ise %23’ünü üretti.
Read moreEnerji tüketimi neden artıyor?
Artan nüfus ve gelişen sanayi ile birlikte enerjiye olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor . Kömür, linyit, doğal gaz, benzin gibi fosil yakıtların rezervleri tükenmeye yakınken bu duruma bir de çevresel etkenler ekleniyor. Tüm bu nedenlerden ötürü alternatif enerji kaynaklarına yönelme hareketi hızlanıyor.
Read moreTürkiye enerji tüketiminde kaçıncı sırada?
En fazla enerji tüketen ülkeler arasında ilk sırayı Çin almaktadır. Türkiye ise 2015 yılı sonu itibariyle 129,3 milyon TEP birincil enerji tüketimi ile 19.sırada kendisine yer bulmaktadır.
Read moreTürkiye elektriğini nereden üretiyor?
2018 yılında elektrik üretimimizin, %37,3’ü kömürden, %29,8’i doğal gazdan, %19,8’i hidrolik enerjiden, %6,6’sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5’i jeotermal enerjiden, ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir.
Read more