Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde yapılmıştır. 7 Eylül Kararları olarak adlandırılan ve Recep Peker Hükümeti’nin gerçekleştirdiği bu devalüasyonla yüzde 116 oranında bir artışla ABD dolarının fiyatı 2,83 liraya çıkarılmıştır.
Read moreParanın değeri nasıl düşer?
Alış kuru ve satış kuru. Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder .
Read moreTürk parasının değer kazanmasına ne denir?
Revalüasyon: Para otoritesi tarafından yerli ülke parasının yabancı ülke parası karşısında değerinin yükseltilmesidir. Esnek kur sisteminde; arz ve talep koşullarındaki değişmeler sonucunda yerli paranın değer kazanması , döviz kurunun düşmesi, revalüasyon değil, değerlenme olarak isimlendirilir.
Read more7 Eylül kararları nelerdir?
“7 Eylül Kararları ” olarak bilinen devalüasyon ile 1946 yılında Türk lirasına yüzde 40’a yakın değer kaybettirildi. 1946 devalüasyonu ağır ekonomik sonuçlara yol açtı.
Read moreEn buyuk devalüasyon ne zaman oldu?
“1994 ve 2001’in ardından en büyük devalüasyon ” – bianet.
Read moreDevalüasyonu kim yapar?
Devalüasyon devlet tarafından, ülke ekonomisine yapılan dışarıdan bir müdahaledir. Hiç bir ülke, kendi para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesini istemez.
Read moreMilli paranın yabancı paralara göre değer kaybetmesi nedir?
Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir. Devalüasyon çoğunlukla depresyon ile karıştırılır ve revalüasyonun tam olarak tersidir.
Read more