Böbrek segmentleri nelerdir?

Böbrekler SegmentGenel fonksiyonlarProksimal tübülGlomerül filtrattaki suyun %60-70’i, organik maddelerin %99-100’ü ve Na+ ve Cl–’un %60-70’i geri emilir.Henle kulpuOrijinal filtrattaki suyun %25’i, Na+ ve Cl–’un %20-25’inin geri emilimiBöbrekler – Belgeci.com www.belgeci.com › bobrekler

Read more

Interstisyum ne demek?

İnterstisyum nedir? Kalp veya karaciğer gibi katı (solid) iç organlarımızdan farklı olarak interstisyum , vücuttaki hemen her organ sistemini çevreleyen bir doku ağıdır. Tıpkı cildimizin bizi dışarıdan sardığı gibi, bu doku tabakası da vücudumuzun içindeki organları sarar.6 Oca 2021

Read more

Nefritis nedir?

Böbreklerin bu işlevlerini yerine getirmesini sağlayan alt birimlerine nefron adı verilir. Her bir böbrekte ortalama bir milyon kadar nefron bulunur. Bu nefronların muhtelif sebepler sonucu inflamasyona (iltihaplanmaya) uğraması durumuna böbrek iltihabı (nefrit ) ismi verilir.

Read more

Tübülointerstisyel nefrit nedir?

Tübülointersitisyel nefritten doğrudan zarar gören tek organ sistemi böbreklerdir. Böbrek fonksiyonları genellikle azalmıştır ancak bu azalma hafif fonksiyon kaybı şeklinde de böbrek yetmezliği şeklinde de olabilir. Kronik tübülointersitisyel nefrit tablosunda görülen en ciddi uzun vadeli zarar böbrek yetmezliğidir.

Read more

TİN hastalığı nedir?

İntersitisyel nefrit (veya tübülo-intersitisyel nefrit) böbrek tübüllerini çevreleyen intersitisyumunu etkileyen bir nefrit türüdür. Bu hastalık akut, yani aniden, veya kronik, yani yavaş seyirli olarak gelişip devam eden ve böbrek yetmezliğiyle sonuçlanan tablolar halinde ortaya çıkabilir.

Read more

Tubulointerstisyel ne demek?

Tübülointerstisyel nefrit (TİN) interstisyumda ödem, fibrozis, atrofi ve inflamatuvar hücrelerin infiltrasyo- nu ile karekterize tübüler hasar sonucu oluşan bir klinik tablodur. Farklı etiyolojiler, patofizyolojik olaylar sonucu oluşabilir, akut ve kronik olarak orta- ya çıkabilir.

Read more

Akut TİN ne demek?

Akut tubulointerstisyel nefrit (TİN )’in, akut böbrek yetmezliği hastalarının %15-20’sinden sorumlu olduğu görülmüştür. Bu hastalıkların yarısından fazlasında neden bir ilaç alımı ya da çevresel bir toksin maruziyetidir ve toksik nefropati olarak adlandırılır.

Read more