TRIPS , bugüne kadar fikri mülkiyet alanında uluslararası düzeyde kabul edilen en kapsamlı anlaşma olarak geçmektedir. Anlaşmanın önemi, Paris ve Bern Anlaşmalarına atıfta bulunmakla birlikte, bırakılan boşlukları da doldurma işlevi görebilecek nitelikte olması ve kapsam-yaptırım açısından daha geniş kabul edilmesidir.
Read moreFikri hakları koruyan belge nedir?
Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü’nün kökeni, 19. Yüzyılda imzalanmış olan “Sınai Mülkiyetin Korunmasına Dair Paris Sözleşmesi (1883)” ve “Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına Dair Bern Sözleşmesi (1886)”ne dayanmaktadır.
Read moreFikri mülkiyet haklarının dört temel türü nedir aralarındaki farklar nelerdir?
Fikri mülkiyet hakları (intellectual property rights); telif hakları ve sınaî mülkiyet hakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Telif hakları (copyrights) kendi içinde dört ana kategoriden oluşur: i)İlim ve edebiyat eserleri, ii) Musiki eserleri, iii) Güzel sanat eserleri, iv) Sinema eserleri.
Read moreTrips ne zaman imzalandı?
Ancak The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS )[8] ve 20.3.1883 tarihinde imzalanan Sınai Hakların Korunmasına Dair Paris Sözleşmesi[9] ile zorunlu lisans hakkında birtakım ilke ve esaslar kabul edilmiştir.
Read moreBatı çiçek Tripsi ne demek?
Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis), hem domates lekeli solgunluk virüsü (TSWV) hem de camgüzeli nekrotik leke virüsünün (INSV) en önemli taşıyıcısıdır. Her iki virüs de çok çeşitli bitkileri etkileyebilir ve çoğu zaman bir tek konukçu bitki her iki virüsten de etkilenebilir.
Read moreTrips açılımı nedir?
1986-1994 yılları arasında sürdürülen Uruguay Turu müzakereleri sırasında DTÖ’nün kurucu anlaşmasına ek olarak kabul edilen TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rigths), DTÖ içerisinde yer alan diğer konuların yanında, ticaretle bağlantılı fikri mülkiyet haklarını düzenleyen bir anlaşma olarak …
Read moreÇiçek Tripsi nedir?
Çiçek tripsleri , 0.9–1.3 mm büyüklüğünde, oldukça küçük, ince uzun ve hareketli böceklerdir (Ağız yapıları, törpüleyici-emicidir. Erginler iki çift kanatlı olup, kenarlarında saçak şeklinde kıllar bulunur. Yumurtalarını çiçek ve yaprak dokusu içine bırakır. Kışı ergin halde toprakta ve bitkiler üzerinde geçirirler.
Read more