Devalüasyon, sabit kur rejimi uygulayan ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır. Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir.
Read more2021 dolar yüzde kaç arttı?
Son yıllarda TL’de artan değer kaybı, 2021 yılında zirveye ulaştı. Yıla 7,43 ile başlayan dolar /TL, yılı sene başına göre yaklaşık yüzde 79’luk artışla 13,30 seviyelerinde kapatmaya hazırlanıyor.
Read moreTL 2021 de ne kadar değer kaybetti?
Dolar/TL , geçen hafta TL mevduata Hazine ve Merkez Bankası (MB) destekleri açıklamasıyla başlayan kamu destekli adımlarla 18,4 tarihi zirvesinden 11’e doğru sert düşüş sonrası tekrar yükselişe geçerek yılı 13,6 civarında tamamlamaya hazırlıyor.
Read moreTL neden eriyor?
Küresel risk iştahının azalması ve piyasa değişkenliğinin artması gibi faktörler gelişen ülke varlık sınıfının zorlanmasına, bu varlık sınıfı içerisinde yer alan TL varlıklarının da negatif etkilenmesine neden oluyor.
Read moreTL değer kaybı nasıl oluyor?
Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı olarak çıktı. TL ‘deki değer kaybının ilk üç ayda yüzde 10’u aşması, ardından yılın geri kalanında değer kaybının yüzde 14 seviyesine gelmesi bekleniyor.
Read moreEn son devalüasyon ne zaman oldu?
Birinci Devalüasyon 1940 yılında resmi kura ek olarak döviz satışlarında yüzde 48 oranında prim uygulanmaya başlamış olup, 1 dolar 1940’da 1,11 TL, 1945’de de 1,31 TL olmuştur. Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde yapılmıştır.
Read moreTL ne kadar değer kaybediyor?
Türk Lirası son dönemde uygulanan para politikası nedeniyle değer kaybını sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dünkü faiz indirim kararının ardından TL bugün de ABD Doları karşısında bir günde yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti.
Read more