Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur . Bu durum o devleti ihracata yönlendirir çünkü ithalat pahalılaşmıştır devletin satın alma gücü düşmüştür.
Read moreTürkiye’de en büyük devalüasyon hangi yıl gerçekleştirilmiştir?
1958. 1958 yılında Demokrat Parti iktidari döneminde yapıldı. 4 Ağustos 1958 tarihinde “İktisadi İstikrar Tedbirleri” uygulandı. Türk lirasına yüzde 220 değer kaybettirildi ve bir Amerikan doları 9 Türk lirası oldu.
Read moreEn son devalüasyon ne zaman oldu?
Birinci Devalüasyon 1940 yılında resmi kura ek olarak döviz satışlarında yüzde 48 oranında prim uygulanmaya başlamış olup, 1 dolar 1940’da 1,11 TL, 1945’de de 1,31 TL olmuştur. Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde yapılmıştır.
Read moreBir para nasıl değer kaybeder?
Yani ülkenin reel faiz oranı kısa dönemde diğer ülkelerden fazla olur ise o ülkeye sermaye akımı gerçekleşecektir. Sermaye akımının gerçekleşmesi ülkenin para biriminin değer kazanmaya başlamasını sağlayacaktır. Eğer tam tersi olur reel faiz oranı düşerse, ülkenin para birimi değer kaybedecektir.
Read moreTL değer kaybı nasıl oluyor?
Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı olarak çıktı. TL ‘deki değer kaybının ilk üç ayda yüzde 10’u aşması, ardından yılın geri kalanında değer kaybının yüzde 14 seviyesine gelmesi bekleniyor.
Read moreBir ülkenin parasının değerini ne belirler?
Türkiye gibi esnek kur sistemini benimsemiş çok sayıda ülkede , ulusal paraların değeri (pariteler) döviz piyasasındaki arz ve talebe göre belirlenmektedir.
Read moreParanın değerinin düşmesi ne demek?
Devalüasyon, sabit kur rejimi uygulayan ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır. Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir.
Read more