Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir. Banknotlar genellikle kağıttan yapılır ve birçok ülkede hala kağıt şeklinde basılır; fakat sentetik lifler ve polimerlerde değişik ülkelerde kullanılmaya başlamıştır.
Read moreTürk Lirası nasıl yapılır?
Windows işletim sisteminin olduğu bilgisayarlarda TL simgesi yapmak için alt gr ve T tuşlarına basılması gerekirken Mac işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda ise alt ve T tuşuna basarak ₺ simgesini oluşturmak mümkün olmaktadır.
Read morePara sahtemi gerçekmi nasıl anlaşılır?
Sahte kâğıt paralardaki folyolarda, gümüş renkli ve yanardöner yaldız kullanıldığı görülür. Banknotların arka yüzünde, kupür değerini gösteren “rakam” ve “TL” harflerinden oluşan şerit baskı yer alır. Yarı şeffaf sarı renkli yansıma veren bu baskılar, renk değiştirme özelliğine de sahiptir.
Read moreKağıt para hangi ağaçtan yapılır?
Tarihte Çin’de basılan ilk kağıt paralar dut ağacından yapılmaktaydı. Japonya’da ise mitsumata ağacı ve origamide de kullanılan washi kağıtları ve bunlardan elde edilen lifler para kağıtlarının ana malzemesi olarak kullanılmıştır.
Read moreTL kağıt para nerede basılıyor?
Türkiye’de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Read more