Chamberlin [23] ve Robinson [24] tarafından geliştirilen “Tekelci Rekabet Teorisi ” ya da “Eksik Rekabet Teorisi ”, dış ticaret teorilerinin de temelini oluşturmaktadır.
Read moreDış ticaret Teorileri neler?
Bu teoriler şunlardır: Nitelikli işgücü teorisi , teknoloji açığı teorisi , ürün dönemleri teorisi , tercihlerde benzerlik teorisi , ölçek ekonomileri teorisi ve monopolcü rekabet teorisi (Bkz: Seyidoğlu,1999′ 81-91■ iyibozkurt,1995: 80-88; Coleman and Coffie,1994: 9-13).
Read moreBir ülkenin hangi malları ihraç hangi malları ithal edeceği neye göre belirlenir?
Gerek Mutlak üstünlük gerekse de Karşılaştırmalı üstünlük modellerinde ticaretin nedeni ülkeler arasında emek verimliliğindeki farklardır. Ülkelerin hangi malları üretip ihraç edeceği ve hangisini de ithal edeceğini emek verimliliği belirlemektedir.
Read moreUluslararası ticaret teorisinin amacı nedir?
Özet: Uluslararası ticaret teorileri , uluslararası serbest ticaretin , belirli koşullar altında, ülkeler için önemli refah artışları sağlayacağını ortaya koymaya çalışmaktadır. Geliştirilen teoriler, ülkelerin doğal ve kazanılmış üstünlüklerindeki dinamizmine bağlı olarak değişim göstermekte ve gelişmektedir.
Read moreLinder modeli nedir?
Linder , tercihlerde benzerlik teorisinin işleyiş mekanizmasını şu şekilde açıklamıştır: Sanayi ürünleri ticareti, özellikle benzer tercihlere ve gelir düzeyine sahip ülkeler arasında yoğunlaşmaktadır. Başka bir ifade ile, zevkleri birbirine benzer ülkeler arasında daha canlı ticaret ilişkileri kurulmaktadır.
Read moreÜlke benzerlik teorisi nedir?
Tercihlerde Benzerlik Hipotezi İsveçli iktisatçı Brunstam Linder tarafından 1961 yılında geliştirilmiştir. Bu hipoteze göre malların ticareti malların üretim maliyetinden ziyade, ülkeler arasındaki tercih ve taleplerin benzerliğine göre yapılmaktadır.
Read moreKlasik dış ticaret teorileri nelerdir?
Klasik Dış Ticaret Teorisi , Klasik Dış Ticaret Teorileri Adam Smith’e göre bir ülke, öteki ülkelere göre daha ucuza mal edebildiği ürünlerin yapımında uzmanlaşmalı, öteki ürünleri diğer ülkelere bırakmalıdır. Her ülke bu şekilde davranırsa, her mal mümkün olan en ucuz maliyetle üretilmiş olur.
Read more