Telsiz , haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde “iki yönlü radyo” olarak adlandırılır.
Read moreTelsiz menzili ne kadar?
Lisanssız telsizin yapısına ve özelliklerine bağlı olarak kapsama mesafesi ve kesintisiz konuşma alanı da çeşitlilik arz eder. PMR telsiz modellerinin kapsamı alanı genellikle 5-20 km arasında değişir.
Read moreAraç telsizi ne işe yarar?
Araç telsizi kullanmanın yarattığı diğer bir avantaj ise aracın dışına yapılan anten montajı sayesinde aracın metal yapısından kaynaklanabilecek sinyal bozulmalarını engellemesidir. Araç içerisinde el telsizi kullanılan durumlarda anten metal yapının içinde kaldığı için alınan ve gönderilen sinyaller bozulabilir.
Read moreTelsiz nedir nasıl çalışır?
Çalışma prensibi Türkiye’de bu kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur. Telsiz cihazları, genel olarak, bir istasyonun gönderme yapması sırasında diğerinin dinlemede bulunması esasına dayanarak çalışır . Simplex haberleşme olarak tanımlanan bu yöntemde, her iki istasyon aynı frekansı kullanır.
Read moreTelsiz ile neler yapılır?
Uzun mesafeler arasında bilgisayarlar arası iletişim kurabilirsiniz hem de telefon faturanızı kabartmadan (Örneğin Paket Radyo, APRS, SSTV, Ekolink gibi olanaklarla Telsiz internet geçiş istasyonlarından tüm dünya ülkelerindeki başka amatör telsizciler ile aynı anda karşılıklı eşzamanlı sesle-görüntüyle-yazışmayla) …
Read moreTelsiz hangi alanda kullanılır?
Haberleşme kalitesi ve güvenliği belirli özellikleri taşımaktadır. Kullanım alanlarına bakıldığında özellikle dağıtım ve organizasyon firmaları, kamu kurumları, fabrikalar, spor salonları, şantiyeler, okullar gibi birçok kurumsal alanda yaygınlık göstermektedir.
Read more