Dolandırıcılık Suç Duyurusunda, Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. Dolandırıcılık Suç Duyurusu, Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Read moreTelefon dolandırıcılığı hangi suça girer?
Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık Suçu (TCK 158/1-f) Bilişim sistemleri kullanılarak dolandırıcılık suçu işlenmesi halinde fail TCK 158/1-f maddesi gereği cezalandırılır. Bilişim sistemlerinin kullanılması demek, bilgisayar, cep telefonu , internet gibi araçların kullanılmasıdır.
Read moreTelefon dolandırıcılığı nereye ihbar edilir?
Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal: Telefon dolandırıcıları, Ticaret Bakanlığı sitesinden ya da e-Devlet üzerinden on-line olarak şikayet edilebilir . Bizzat Ticaret İl Müdürlüklerine şikayette bulunulabilir. Daha ötesinde savcılığa şikayet edilebilir .
Read moreSanal dolandırıcılar nedir?
En yaygın internet dolandırıcılığı türlerinden biridir. Dolandırıcılar bu yöntemle yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerinize erişiyor. Size gönderdikleri yanlış bir internet bağlantısına tıklayıp kişisel bilgilerinizi açılan sayfada yazıyorsunuz ve artık bilgilerinize kolaylıkla onlar erişim sağlıyor.
Read moreTelefon dolandırıcılığı nereye şikayet edebilirim?
Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal: Telefon dolandırıcıları, Ticaret Bakanlığı sitesinden ya da e-Devlet üzerinden on-line olarak şikayet edilebilir. Bizzat Ticaret İl Müdürlüklerine şikayette bulunulabilir. Daha ötesinde savcılığa şikayet edilebilir.
Read moreTelefon üzerinden dolandırıldım ne yapmalıyım?
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım ? Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir.
Read moreTelefon dolandırıcılığı cezası ne kadar?
Bu maddeye göre, basit dolandırıcılık suçunda fail 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Madde metninde hapis cezası ve adli para cezası birlikte aynı yaptırımın birer parçası olarak düzenlenmiştir. Yani faile hem hapis cezası hem de adli para cezası aynı anda verilir.
Read more