Bu ihtiyaçları karşılamak için devlet tarafından üretilmesi zorunlu olan mal ve hizmetler, “kamusal mal ve hizmetler” olarak tanımlanır. Kamusal mallar konusunun teorik temellerinin önemli ölçüde Samuelson ve Musgrave tarafından atıldığı söylenebilir.
Read moreKamusal malların arzını kim yapar?
Ancak sonuçta kamusal malların arzına karar veren siyasal talep olmaktadır. Dikta rejimlerinde ise hangi türde ve ne miktarda kamusal mal üretileceğine bizzat diktatör karar vermektedir. Bu rejimlerde kamusal arzı düzenleyen sadece diktatördür.
Read moreKamu mallarını kim kullanır?
Örneğin kamu mallarının bir türü olan hizmet malları devlet tarafından kullanılır. Yine ormanlardan, tabii servet ve kaynaklardan yararlanmak da devletin hakkıdır. Benzer şekilde devletin kamu malları üzerinde tasarruf etmesi söz konusudur.
Read moreTam kamusal mallar nedir örnek?
Bölünmezlik (indivisibility) ve dışlanmazlık (non- exclusion) özelliğine sahip mallara tam kamusal mal adı verilir. Savunma, diplomasi, adalet hizmetleri bu tür mallara örnek olarak verilebilir.
Read moreTam kamusal mal ve hizmet kavramı ilk defa hangi bilim adamı tarafından kullanılmıştır?
Kamusal mallar kavramı ilk kez çağdaş anlamda Samuelson tarafından tanımlanmıştır.
Read moreTam kamusal mal ve hizmetler nelerdir?
Tam kamusal mal ve hizmetler toplumun tümünün ortak ve eşit kullanımına konu olan kamusal mal ve hizmetlerdir. Bu tür kamusal mal ve hizmetler bölünemez faydalar yaratır. Bu mal ve hizmetlerden kimin ne kadar yararlandığının tespiti mümkün değildir. Bunlar daha kamusal fayda sağlar.
Read more