Süksinilkolin 1950’li yılların sonuna doğru klinikte kullanılmaya başlanmıştır. Metil asetat grupları ile birleşmiş iki asetilkolin molekülünden oluşur, kuarterner amonyum yapısındadır. Hızlı etki başlangıcı ve çok kısa etki süresi olan tek kas gevşeticidir. Depolarizan tipte nöromusküler blok yapar.
Read moreSüksinilkolin kontrendikasyonları nelerdir?
Metabolizma: plazma kolinesterazlarıyla olur. Acilde sadece: RSI (hızlı seri entübasyon)’da kullanılır. Kontraendikasyonlar: Hiperkalemi öyküsü, myopati veya myastenia gravis’ten şüpheleniliyorsa kullanılmamalı .
Read moreRokuronyum nedir ne için kullanılır?
mg/kg roküronyum bromür dozu hızlı sıralı anestezi indüksiyonu sırasında trakeal entübasyon koşullarının sağlanması için önerilmektedir. Bu dozdan sonra, 60 saniye içerisinde neredeyse tüm hastalarda gerekli entübasyon koşulları sağlanabilmektedir.
Read moreFaz 2 blok nedir?
Eğer bir blok depolarizan olarak başlayıp non depolarizan tipe dönmekte ise , oluşan bu yeni bloğa dual = desensitizasyon bloğu denir. Depolarizan ilacın sık ve aşırı dozları, blokta tip değişimine neden olur.
Read moreSüksinilkolin hangi ilaç?
Süksinilkolin oldukça kısa etki süresine sahip, karaciğerde yapılan pseudokolinesterazla plazmada hidrolize uğrayan ve devamlı depolarizasyon sonucu blok yapan bir kas gevşeticidir.
Read moreSüksinilkolin hangi durumlarda kullanılır?
* Crash entübasyonda, hastanın yeterince gevşemediği düşünülüyorsa süksinilkolin kullanılabilir . * Uygulandıktan sonra spontan solunumun geri dönmesi 6 – 10 dk, normal nöromüsküler fonksiyonların geri dönmesi ise 15 dk sürer .
Read moreSüksinilkolin nasıl etki eder?
süksinilkolin aslında nikotinik reseptörleri önce uyarıp sonra felç eder . yani etki etmeden önce fasikülasyon görülür. etkisi en hızla başlayan ve en kısa süren kas gevşeticidir. çünkü plazmada psödokolinesteraz tarafından yıkılır. o nedenle hepatik yan etki görülmez.
Read more