Degerli aletler ve plastik malzemelerin özelliğine göre genellikle buhar , ethilen oksit veya hidrojen peroksitle sterilizasyon yöntemi ile steril edilir .
Read moreOtoklavda steril edilecek malzemeler nelerdir?
Otoklavda yüksek ısı, nemli ortam ve basınç altında bozulmayacak malzeme ve besiyerleri steril edilir . Mikroorganizmaların ölümü basınçtan değil, yüksek ısıya bağlı protein denaturasyonu yüzündendir. ▶ Genellikle 121°C’de 1,5 atmosfer basınç altında 15 dakika bekletilerek sterilizasyon işlemi yapılır.
Read moreSterilizasyon operasyonu nedir?
Sterilizasyon (kısırlaştırma), Kadında üreme kanallarının (fallop tüpleri), erkekte ise sperm kanalının bağlanmasıdır. Gelişmiş toplumlarda çiftlerin yaklaşık %24’ü doğum kontrol yöntemi olarak cerrahi sterilizasyonu seçmektedir. Düşünülenin aksine çoğunlukla geri dönüşü mümkün olan bir yöntemdir.
Read moreAmeliyathane sterilizasyonu nasıl yapılır?
Her sterilizasyon öncesi bütün aletler dezenfekte edilmeli, yıkanmalı, kurulanmalı ve paketlenmelidir. Aletlerin yüzeyindeki lumen ve birleşme yerlerindeki kaba kirler temizlenmelidir. Uygun büyüklükteki fırçalarla fırçalanmalı, enzimatik deterjanla yıkanmalıdır. Ultrasonik yıkayıcılar da kullanılabilir.
Read moreSterilizasyon aşamaları nelerdir?
Başlıca sterilizasyon yoları şunlardır.
Read moreSteril işlemler nelerdir?
Başlıca sterilizasyon yoları şunlardır.
Read moreSterilizasyon teknisyeni nasıl olunur?
Sterilizasyon Teknisyeni Nasıl Olunur ? Sterilizasyon teknisyeni olabilmek için sağlık meslek lisesinden veya meslek yüksekokullarının ön lisans programlarında bulunan “Ameliyathane Hizmetleri” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.
Read more