Soyut norm denetimi yolu (İptal Davası Yolu), Anayasada belirtilen bazı organların bir norm aleyhinde ve bir somut dava olmaksızın Anayasa Mahkemesine başvurulmasıdır. 1982 Anayasasının 150. maddesi uyarınca iptal davası olarak adlandırılan denetim türünde dava açma hakkı sınırlı sayıda organ tarafından kullanılabilir.
Read moreSoyut norm denetimi kimler?
1-Soyut Norm Denetimi (İptal Davası ) İptal davası açabilme hakkı Cumhurbaşkanına, TBMM’de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
Read moreEsas bakımından denetim ne demek?
Esas yönünden denetim , kanunun içeriğinin Anayasaya uygun olup olmadığı ile ilgili olup, buna maddi açıdan denetim ya da «ÖZ * açısından denetim de deniyor. Bu denetim , kanunun Anayasa karsi- $inda hukuksal değerini ölçme anlamını taşır.
Read moreAnayasa Mahkemesinin şekil ve esas denetimi nedir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa ‘ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Read moreSoyut norm denetimi ne demektir?
Soyut norm denetimi ; Anayasa’da belirtilen kişi, grup, kurum veya organlar tarafından belli bir kanun aleyhine anayasaya aykırı olduğu savıyla yetkili yargı merciinde açılan davada yapılan denetimdir.
Read moreSomut norm denetimi nedir kısaca?
Somut norm denetimi ; Somut norm denetimi , bir mahkemede görülmekte olan davanın karara bağlanmasının, o davada kullanılacak kanun hükmünün anayasaya uygun olup olmamasına bağlı olması halinde yapılan denetimdir.
Read moreAnayasaya aykırılık iddiası nedir?
Bakılmakta olan bir davada mahkeme, davaya uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerinin Anayasa ‘ya aykırı olduğu kanaatine varırsa veya taraflardan birinin bu yöndeki iddiası ciddi görürse anayasaya aykırılık iddiasıyla dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderir (Anayasa 152).
Read more