Soyut Norm Denetimi (İptal Davası) ve Somut Norm Denetimi (İtiraz Yolu) Norm ; kural, yasa, anayasaya uygunluk. Bu yasaya uygunluğunun denetlenmesi de norm denetimidir. Başvuru üzerine bu denetimi Anayasa Mahkemesi yapar .6 May 2020
Read moreSoyut norm denetimi iptal davası nedir?
İptal davası (soyut norm denetimi ), belirli organların, kamu otoritelerinin veya kişilerin bir kanunun aleyhine, anayasaya aykırılık davası açması ile yetkili mahkemece yapılan anayasaya uygunluk denetimidir.
Read moreAnayasa değişikliğine kimler itiraz edebilir?
Anayasa ‘nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
Read moreSoyut norm denetimini kimler isteyebilir?
1-Soyut Norm Denetimi (İptal Davası ) İptal davası açabilme hakkı Cumhurbaşkanına, TBMM’de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir. -Cumhurbaşkanı iptal davası açabilir.6 May 2020
Read moreSomut norm denetimi yoluna kimler gidebilir?
soyut norm denetiminden diğer farkları ise şu şekildedir: – anayasada belirtilen organlar tarafından belirli bir sürede başvuru gerektirmeyip, görülmekte olan davada taraf olan herkes tarafından ve belirli bir süreyle sınırlı olmaksızın (her zaman) başvurulabilir.
Read moreSoyut ve somut norm denetimi ne demek?
Ayrıca usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmalar hakkında da Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Norm denetiminde “iptal davası” ve “itiraz yolu” olmak üzere iki tür başvuru usulü vardır. İptal davası yoluna “soyut norm denetimi ” itiraz yoluyla denetime ise “somut norm denetimi ” de denilmektedir.
Read more