Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
Read moreBir şirketin ortağı nasıl olunur?
Bu şirketlere ait hisselerden satın alınabilmesi için, şirketlerin öncelikle halka arz olması ve hisse senetlerinin borsaya kayıt ettirilmesi gerekir. Hisse senedini satın alan yatırımcı, o şirketin ortağı olur.
Read moreHisse senedini hangi şirketler çıkarabilir?
Merkez Bankası, sigorta şirketleri , anonim ortaklık halinde kurulmuş bulunan iktisadi devlet teşekkülleri, bağlı ortaklıklar, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar ve özel finans kuruluşları hisse senedi ihraç edebilirler.17 Oca 2022
Read moreŞirket hissesi alınca ne olur?
Hisse senedi geri alımı, bir şirketin yatırımcılara daha çekici görünmesini de sağlayabilir. Şirket , ödenmemiş paylarının sayısını azaltarak, hisse başına kar (EPS) oranını otomatik olarak artırmış olur . Örneğin, 100.000 hisse senediyle yılda 10 milyon dolar kazanan bir şirketin hisse başına karı 100 dolar eder.
Read moreŞirketler neden hisse senedi alır?
Şirketlerin kâr payı dağıtmak yerine hisse senedi geri alımını tercih etmesi sıklıkla görülmektedir. Bunun nedenlerinden birisi kâr payı ödemelerindeki artışların piyasada şirketin büyümesiyle ilişkilendirilmesidir.
Read moreŞirketlerden hisse nasıl alınır?
Kişilerin borsalarda şahsen alım satım işlemi yapma yetkisi yoktur. Yatırımcılar, SPK’nın yetki belgesi verdiği aracı kurum aracılığıyla borsada hisse senedi alabilirler. Hisse senedi almak için yatırımcıların işlem yapmak istedikleri bir aracı kurum veya bankada yatırım hesabı açması gereklidir.
Read more