Bir şirket bedelsiz sermaye artırımı yapmaya karar verdiğinde kar payını pay senedi olarak dağıtır. Nakit olarak dağıtılması halinde ödeme peşin veya taksitler halinde yapılabilir . Şirket ortakları dışında intifa senedi sahiplerine, yönetim kurulu üyelerine, ortaklık çalışanlarına kadar pay dağıtılabilir.
Read moreBir şirketin elde ettiği kâr nedir?
Kâr ; bir işletmede, belirli bir dönemde, dönem sonu öz sermayesinin dönem başı öz sermayeden fazla olan miktarıdır. Kâr , ticari ve mali olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilir. Ticari kâr , işletmenin ticari faaliyeti sonucu elde ettiği gelirlerden, gider ve maliyetlerinin düşülmesi sonucu elde edilen kârdır.
Read moreHalka kapalı anonim şirketlerde kâr dağıtımı nasıl yapılır?
Kâr payı; kârın, pay sahibine şirket tarafından ödenebilen ve miktarı belli edilmiş, dağıtılmasına genel kurul tarafından karar verilen kısmıdır. Kar payı dağıtımı ; ayrılması gerekli yedek akçeler ayrılmasından sonra, yasada ve esas sözleşmede belirlenen ya da genel kurulda kararlaştırılan oran üzerinden dağıtılır.
Read more1 temettü tutarı nasıl hesaplanır?
Dönem karından, vergiler, birinci tertip yasal yedek akçe ve işletmede bırakılması zorunlu fonlar indirildikten sonra ortaklara dağıtılabilir kar tutarı bulunur. Ortaklara dağıtılacak birinci temettü , TTK ‘ya göre ödenmiş sermayenin % 5’idir. Ancak isteyen işletmeler bu oranın üzerinde kar dağıtımı kararı alabilirler.
Read moreKâr dağıtım kararı nasıl alınır?
Genel kurulun kâr dağıtma kararı verebilmesi için kanuni ve isteğe bağlı yedek akçelerin ayrılması gereklidir (TTK m. 523/1). Genel kurul ilk olarak yıllık kârın yüzde beşini, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar kanuni yedek akçe olarak ayırmalıdır (“birinci tertip yedek akçe”)(TTK m. 519/1).
Read moreDağıtılabilir kâr ne demek?
Dağıtılabilir Kar : İlgili dönemin ticari bilanço karıdır. Bir başka deyişle bu tutar gelir tablosunda vergi ve yasal yükümlülüklerden önceki kardır.
Read more