Şirket yöneticilerinin hissedarların lehine olmayan bu tür kararlar almasını engellemek için hissedarlar, şirketin sahip olduğu fazla nakdin dağıtılmasını talep edebilirler. Bu nakdin dağıtılmasında, yani şirketlerin hissedarlarına nakit ödeme yapabilmesinde ise iki yol vardır: kâr payı dağıtımı ve hisse geri alımı.
Read morePay sahipligi nedir?
Anonim şirketlerde payın veya pay senedinin malikine pay sahibi denilmektedir. Bilindiği üzere, anonim şirketlerde merkez kavram “pay “dır.
Read moreHisse alırsak ne olur?
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
Read moreŞirket kendi hissesini neden satın alır?
Şirketler piyasaya yanlış sinyaller vermemek için kâr payı ödemelerini geçici olarak artırmaktan kaçınabilirler. Bu nedenle bir dönemlik yüksek kâr payı ödemek yerine hisse senedi geri alım işlemlerini tercih edebilirler.
Read moreHisse senedi neden artar?
Arz ve talep en önemli etkendir. Bir hisse senedini almak için birçok yatırımcı talepte bulunuyorsa hisse senedi yükselişe geçer. Ekonomik gelişmelerin bu dalgalanmalara etkisi çoktur. Makro ya da mikro tüm ekonomik gelişmeler hisse senetlerini etkisi altına alır.
Read moreHisse senedi mantığı nedir?
Hisse senedi yatırımı yapmanın mantığı ; düşük fiyattan satın alarak ve belirlenen vadenin sonunda yükselen fiyattan satarak kâr elde etmektir.
Read moreŞirket hissedarı nasıl olunur?
Bu şirketlere ait hisselerden satın alınabilmesi için, şirketlerin öncelikle halka arz olması ve hisse senetlerinin borsaya kayıt ettirilmesi gerekir. Hisse senedini satın alan yatırımcı, o şirketin ortağı olur. Hisse senedi yatırımı yapmak isteyen yatırımcı direkt olarak borsadan hisse senedi satın alamaz.
Read more