Bu bağlamda, Anayasa’nın 53’üncü maddesinde memurlar için toplu sözleşme hakkı düzenlenmiş grev hakkı ise 54’üncü maddede sadece işçiler için düzenlenmiştir. Buna göre, memurlar tarafından tertip edilen grev düzenlemesi fiilen var ama lokavt yoktur.15 Ara 2021
Read moreMemurlar grev hakkına sahip midir?
Bu sözleşmelerin hükümleri 657 ve 4688 sayılı yasalardan üstündür. ILO sözleşmeleri ve denetim organları kararlarına göre memurların grev ve toplu eylem hakkı vardır. Grev hakkının işçi veya memur olmakla bir ilişkisi yoktur.
Read moreHangi ülkede devlet memurları grev hakkını kullanabilir?
Son olarak İsveç örneği ise, polis ve asker dâhil bütün kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev özgürlüğü verilmiş olması sebebiyle ulusal hukuklar açısından en ileri örneklerden birisi olarak incelenmiştir.
Read moreMemura grev hakkı var mı?
katılımdan dolayı kamu görevlileri farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez. Dolayısı ile 4688 sayılı kanun da dahil diğer kanunlarda Anayasaya uygun olarak çıkarılmış ve Kamu görevlilerinin iş bırakma (grev) hakkı düzenlenmemiştir.2 Ara 2021
Read moreKimler grev yapamaz?
Buna göre ilaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde grev yasaklanmıştır. Yeni düzenleme ile sağlıkla ilgili işyerlerinde öngörülen grev yasağı hastaneler ile sınırlanmıştır.
Read moreGrev hakkı hangi çalışanlara tanınmıştır?
Anayasa’nın 54. maddesi “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.
Read moreSendikalı üye olmayan memur greve katılabilir mi?
Sonuç olarak sendikalı memurun greve katılması herhangi bir suç teşkil etmememekte ve cezai yaptırım gerektirmemektedir. Danıştay kararına göre sendikalı olmayan memurun sendikal eyleme destek olması da geçerli bir mazeret olarak görülmüştür.
Read more