Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir malın satışındaki kâr marjı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 750 = 33,33 (yani %33,33) olmaktadır.
Read moreBrüt karlılık oranı nasıl hesaplanır?
Aşağıdaki formülle hesaplanır.
Read moreVarlık karlılığı oranı nedir?
Net karın aktif toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Aktif karlılık oranı şirket varlıklarının kar yaratmada ne kadar etkin olduğunu gösterir. Bu hesaplamanın sonunda çıkan katsayı ne kadar büyükse şirketin varlıklarının kar yaratma konusunda o kadar başarılı kullanıldığı düşünülür.
Read moreIşletmelerde kar marjı nasıl hesaplanır?
Kâr marjı nedir ve nasıl hesaplanır ? Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Read moreNet kar marjı nasıl yorumlanır?
Net kârın, net satışlar içindeki yüzde payını gösteren bu oran aşağıdaki formülle hesaplanmaktadır. Bu oran, işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
Read moreKar oranı yüzde kaç olmalı?
Granit, mermer alış, satış, işlenmesi ve dekorasyonu faaliyeti işi ile iştigal eden işletmelerin ortalama brüt karlılık oranının %20 ile %30 arasında, net karlılık oranının ise %10 ile %20 arasında olabileceğine oy birliği ile karar verilmiştir.
Read moreOrtalama kar marjı ne demek?
Kâr marjı ticari mal satışı veya hizmet sunumundan elde edilen karın satış fiyatının yüzde kaçına tekabül ettiğini gösterir orandır. Kâr marjı yukarıdan aşağıya (gross profit) ya da aşağıdan yukarıya (markup) doğru hesaplanabilir.
Read more