İslâmî bir terim olarak ilim ve yaşayış bakımından önder olan İslâm Peygamberi’nin sahâbeleri ve tâbi’îni de içine alan ilk dönem Müslümanlarını ifade eder. Bâzı İslâm âlimleri ise selef terimini daha geniş tutarak sahabeler ve tâbi’în yanında tebe-i tâbi’îni ve onlara uyanları da bu terimin içine alırlar.
Read moreTasavvufta Sıddık ne demek?
Allah’ın iradesi doğrultusunda, Allah’ın iradesine muhabbetle teslim olarak yaşayan, tevekkülde bulunan, Allah’a sadık, sadakat ve doğruluk ehlinin mertebe hâline sıddîkıyet denir. Sıddîkıyet ehline sıddik denir.
Read moreSıdk ne demek din?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sıdk kelimesi hakikati dile getiren yalansız söz manasına gelir. İlk halife Hz. Ebu Bekir’in lakabı olan es- Sıddık ismi de bu kelimeden türetilmiştir. Sıddık, her zaman hakikatten yana olan, kendi zararına bile olsa gerçeği söyleyen, dürüst ve doğru sözlü anlamına gelir.
Read moreSıdk nedir hadis?
Bir kimse, doğruluğu prensip edinirse sıddîk olur. Yalancılık da insanı kötülüğe ve fücura sürükler. Kötülük de çehennem’e götürür. Bir kimse yalancılığı prensip edinirse Allah’ın divanında kezzab (yalancı) defterine yazılır.”
Read moreSıddıklardan olmak ne demek?
“Sıddîklar “, peygamberleri tasdîk eden, onların gösterdiği yolda yürüyen, Allah ve peygamberin emir ve yasaklarına uyan kimselerdir. “Musaddık”, doğrulayıcı/tasdîk edici demektir. “MusaddıkKur’an-ı Ke- rîm’de, Kur’an, Peygamber ve mü’minlerin sıfatı olarak kullanılmıştır.
Read moreSıddık makamı nedir?
Allah’ın iradesi doğrultusunda, Allah’ın iradesine muhabbetle teslim olarak yaşayan, tevekkülde bulunan, Allah’a sadık, sadakat ve doğruluk ehlinin mertebe hâline sıddîkıyet denir.
Read moreSıddıkiyet ne demek?
Sözü ile işi bir olan. Osmanlıca’da yazılışı: sıddîk. Hiç yalan söylemeyen, doğru konuşan, sözünün eri. Hakikati kabul eden ve onaylayan kişi.
Read more