Çalışma koşulları 4A ‘lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bulunuyorlar. 4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, teknisyen, veznedar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar oluyor.
Read more4 b li ne demek?
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı’nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.
Read moreSağlıkta 4B nedir?
4B grubu çalışanları eski adıyla BAĞ-KUR olarak hatırlayacaksınız. 4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak adlandırılan meslekler dışında kalan kadroları kapsamaktadır. Örnek verecek olursak; mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru vb…27 Haz 2019
Read more4-b hangi kurumları kapsıyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu ‘na bağlı 3 farklı sigorta sistemi bulunmaktadır. Bunlar 4A eski adıyla SSK, 4B eski adıyla BAĞKUR ve 4C eski adıyla Emekli Sandığı olarak sayılmaktadır. Sigorta sistemleri vatandaşlara ileriki zamanlarda emeklilik hakkı verirken aynı zamanda çeşitli haklardan ücretsiz yararlanmasını sağlar.
Read more4B hangi meslekler?
4b sigorta: 4b sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4b sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Read moreDoktorlar 4-B mi?
Şirket ortağı olan veya serbest çalışan doktorlar ile uzman doktorlar , SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştıklarında, artık 4 -a işçi statüsü yerine esnaf gibi kadrosuz 4 -b kapsamında sigortalı sayılacaklar.17 Tem 2015
Read more