Kar payı avansı, ortaklara ara dönem kârı üzerinden dağıtılacak avanstır. Anonim şirketler, iş yılı sonunda düzenlenen bilânçoya göre ve herhâlde genel kurulun bilânço, kâr ve zarar hesabının kabulüne ve kârın dağıtımına ilişkin kararına dayanarak kâr dağıtabilirler.
Read moreKâr dağıtım stopajı ne zaman ödenir?
Stopaj yapma yükümlülüğünün doğumu, kârın nakden veya hesaben dağıtım anıdır. Dolayısıyla burada tarh zamanaşımı süreside dağıtımı izleyen yıl başından itibaren beş yıldır. (Vergi Usul Kanunu md.114).
Read moreGayri safi kâr oranı nasıl hesaplanır?
(Gross profit) Bir malın satış fiyatı ile maliyet fiyatı arasındaki fark. Gayri safi karı oluşturan bu farktan satış giderleri, amortismanlar, kredi faizleri, vergiler, v.s. çıkılarak net kara ulaşılır.
Read moreKâr payı dağıtımı nasıl yapılır?
Net dönem kârından her yıl %5 genel kanuni yedek akçe ayrılır; kalan miktarın %5’i pay sahiplerine kâr payı olarak dağıtılır….” Maddenin devamında kârın fazlasının dağıtımı istendiği taktirde genel kurul kararının esas alınacağı belirtilmektedir.
Read moreOrtaklara dağıtılan kâr payına ne denir?
Genel kurul tarafından dağıtılmasına karar verilen kârdan her bir pay sahibine ödenecek tutarlar kâr payı olarak nitelenir. Ortak bu kâr payını talep hakkına sahiptir. Kâr payını talep etme hakkına “kâra iştirak hakkı” veya “temettü talebi hakkı” veya “kâr payı alma hakkı”da denilir.
Read more