bir anonim şirketin sermaye artırımında, mevcut hissedarların ellerindeki hisse senetleri oranında yeni hisse satın alma hakkını ifade eder. bu haktan yalnızca eski hisse senedi sahipleri yararlanabilirler. bedelli sermaye artırımına öncelikli katılma hakkı imkb rüchan hakkı pazarında satılıp öncelik devredilebilir.
Read moreBedelli rüçhan hakkı nasıl kullanılır?
Rüçhan hakkı tam anlamıyla ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların öncelikle katılma hakkıdır. Söz konusu hak, hisse senedine bağlı ‘Yeni Pay Alma Kuponları’ karşılığında ve ayrıca hisse senedi ibrazına gerek kalmaksızın kullandırılır.8 Eyl 2021
Read moreBölünmüş hisse nasıl alınır?
Hisse senedi bölünmesi, şirketin ihtiyaçlarını karşılamak isteği sonucunda şirket hisselerini bölmesine denir. Buna bir örnek verirsek, A şirketi yönetim kurulu 1’e 4 oranında bölünme kararı almışsa yatırımcı elindeki 1 hisse için 4 tane daha hisse sahibi olarak toplamda 5 adet hissenin sahibi olur.3 Kas 2021
Read moreSPK onay süresi ne kadar?
Birleşmeye esas alınacak finansal tabloların tarihi ile birleşme sözleşmesinin nihai olarak onaylanacağı genel kurul toplantı tarihi arasındaki süre 6 ayı aşamaz.
Read moreRüçhan hakkı nereden alınır?
Yeni Pay Alma Hakkı (Rüçhan Hakkı ): Pay sahibinin, şirketin bedelli sermaye artırımına öncelikli katılma hakkıdır. Rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15, en çok 60 gündür. Rüçhan hakkı kuponları, Borsa İstanbul Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı’nda alınıp satılabilmektedir.
Read moreRüçhan alım satım nasıl yapılır?
Ruchan haklarınızı, Ruchan kuponlarınızı satmak istediğinizde cep telefonunuzdan aracı kurumunuzun mobil uygulamasına giriş yapın, varlıklarım yada portföy bölümünden ruchanlarınızı bulun. ardından üzerinde tıklayın ve hisse senedi satar gibi sat tuşuna basarak ruchanlarınızı satın.
Read moreRüçhan hesabı nasıl yapılır?
1 adet hisseye sahip olan ve rüçhan hakkını kullanmak isteyen yatırımcı 1 x 1 = 1 TL karşılığında 1 adet yeni hisse satın alarak toplamda 2 adet hisseye sahip olacaktır. Bu işlem hisse fiyatını (5 x 100.000.000 + 1 x 100.000.000)/200.000.000 = 3 TL, piyasa değerini de 3 x 200.000.000 = 600 milyon TL yapacaktır.
Read more