Yeni Pay Alma Hakkı (Rüçhan Hakkı ): Pay sahibinin, şirketin bedelli sermaye artırımına öncelikli katılma hakkıdır. Rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15, en çok 60 gündür. Rüçhan hakkı kuponları, Borsa İstanbul Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı’nda alınıp satılabilmektedir.
Read moreRüçhan alım satım nasıl yapılır?
Ruchan haklarınızı, Ruchan kuponlarınızı satmak istediğinizde cep telefonunuzdan aracı kurumunuzun mobil uygulamasına giriş yapın, varlıklarım yada portföy bölümünden ruchanlarınızı bulun. ardından üzerinde tıklayın ve hisse senedi satar gibi sat tuşuna basarak ruchanlarınızı satın.
Read moreRüçhan hesabı nasıl yapılır?
1 adet hisseye sahip olan ve rüçhan hakkını kullanmak isteyen yatırımcı 1 x 1 = 1 TL karşılığında 1 adet yeni hisse satın alarak toplamda 2 adet hisseye sahip olacaktır. Bu işlem hisse fiyatını (5 x 100.000.000 + 1 x 100.000.000)/200.000.000 = 3 TL, piyasa değerini de 3 x 200.000.000 = 600 milyon TL yapacaktır.
Read moreRüçhan hakkı ne zaman elde edilir?
Paydan doğan ve kununi olan rüçhan hakkı , pay sahipliği sifatinin kazanılmasıyla elde edilir . Genel nitelikte olan bu hak, pay sahiplerine ellerinde mevcut payların nevine bak 1 lmaksızın yasaca tanınmıştır(3).
Read moreRüçhan ne zaman hesaba geçer?
Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer .
Read moreBedelli artırım süreci nasıl olur?
Bir firma ana sermayesine denk düşen hisse senetlerinin bedellerinin ödenmesinin ardından, kurul kararıyla yeni hisse senedi çıkarma kararı alabilir. Bu yeni senetlerle firma sermayesinin artırılma işlemine de bedelli sermaye artırımı adı verilir.
Read moreBedelli sonrası hisse fiyatı nasıl hesaplanır?
XYZ hisse senetlerinin borsadaki fiyatı 4,5 TL, ödenmiş sermayesi 100 milyon TL ise bedelli sermaye artışı sonrasındaki fiyat ; Bedelli sonrası XYZ A.Ş. hisse senedi fiyatı = (4,5 + 1 x 1,5) / (1 + 1,5) = 2,4 TL olarak hesaplanır .
Read more