Rüçhan hakkı tam anlamıyla ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların öncelikle katılma hakkıdır. Söz konusu hak, hisse senedine bağlı ‘Yeni Pay Alma Kuponları’ karşılığında ve ayrıca hisse senedi ibrazına gerek kalmaksızın kullandırılır.8 Eyl 2021
Read moreRüçhan hakkı kullanılmazsa ne olur?
Rüçhan Hakkı Kullanılmazsa Ne Olur ? Kullanılmayan rüçhan hakları birincil piyasada satışa sunulur. Bu satış sonrası elde kalan rüçhanlar, artan payları almayı taahhüt eden işletme tarafından satın alınır. Genellikle kalan rüçhanları şirketin kendisi alır.
Read moreRüçhan hakkı hisseyi nasıl etkiler?
Bedelli sermaye artış oranı neyse, aldığınız rüçhan payı o oranda hisseye dönüşebilir. Yani % 50 bedelli veriyor ve siz de 1.000 adet rüçhan payı aldıysanız, bu size 500 adet normal hisse sahibi olma hakkı verir. Bunun için de rüçhan kullandırma bedeli neyse, ayrıca o parayı da hazrı etmeniz gerekir.
Read moreRüçhan süresi nedir?
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Read moreBedelli sermaye artırımı rüçhan hakkı nedir?
Rüçhan Hakkı Nedir ? Bedelli sermaye artırımına giden firmanın ortakları kendi paylarına düşen oranda yeni hisse senedi alabilirler ve buna rüçhan hakkı adı verilir. İşlemler sonunda hisse oranlarının değişecek olması kimi ortakların işine gelmez ve paylarını korumak isterler.
Read more